.

Не използвайте пластмасовите бутилки повече от веднъж!

Повечето хора използват пластмасовите бутилки повече от веднъж, без да знаят, че тяхната повторна употреба може да доведе до освобождаване на химични съединения, които водят до ракови заболявания. В д

Ралица Солакова
Не използвайте пластмасовите бутилки повече от веднъж!

Повечето хора използват пластмасовите бутилки повече от веднъж, без да знаят, че тяхната повторна употреба може да доведе до освобождаване на химични съединения, които водят до ракови заболявания. В днешно време консумираме доста храни и напитки, които се продават в пластмасови бутилки и съдове. Оказа се, че тези съдове са опасни за здравето ни и могат да объркат действието на половите хормони. Опасността е в пъти по-голяма, когато използваме една пластмасова бутилка повторно.

 


Според голяма част от учените, употребата на тези бутилки е вредна както за човешкото здраве, така и за природата. За да се предпазите максимално, не употребявайте пластмасови предмети повече от веднъж.

 


До преди няколко години се смяташе, че повечето видове пластмасови бутилки са напълно безопасни и могат да се ползват няколко пъти, ако са добре измити с топла вода и подходящ препарат. Последните проучвания обаче показаха, че шишетата, направени от Lexan, отделят вещества, които са наистина опасни.

 


Храните и напитките, които се продават в пластмасови бутилки и съдове, съдържат големи количества Бисфенол А. Това е синтетично химично вещество, което пречи на хормоналната система. То се свързва с рак на матката и гърдата. Опасен е и за развитието при децата. Когато едно шише бъде измито по него се появяват невидими пукнатини, от които се отделя още повече от това вещество. Така с всяка следваща употреба бутилката става все по-опасно за здравето на човек.

 


Доста по-опасно е, когато едно шише бъде нагрято. Това го правят доста майки, които затоплят млякото на своите деца и го сипват в пластмасови съдове. Те не знаят, че това води до отделянето на вредни вещества и го правят несъзнателно.

 


Учените препоръчват на хората да използват само стъклени и картонени съдове. Пластмасовите наистина са вредни и неслучайно не се продават в доста градове в света.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
sashunkaa
преди 12 години
5.5
4.5
!
Отговори
Това го знам от доста отдавна..и затова ходя на училище с термос :)
Страница 1 от 1