.

Вижте как може необратимо да загубите слуха си

Вижте как може необратимо да загубите слуха си
Не застрашавайте здравето си съзнателно. Снимка: sxc.hu

Тийнейджърите почти не се разделят с любимата си mp3-ка. Те са свикнали да слушат постоянно музика, докато пътуват към училище или отиват някъде другаде без компания. Малките слушалки, които влизат в ушите, не са вредни, стига да не се усилва звукът до край. Разберете, че силното слушане на музика може да доведе до необратима загуба на слуха.

 

Сигурно ще ви се стори странно, но тези мънички слушалчици, могат да увредят слуха ви по същия начин, по който и шумните мотоциклети. Трионите и мотоциклетите създават около 100 децибела звук – звук, достатъчно силен да увреди слуха ви в рамките на 30 минути. Mp3-ка, която е увеличена на 70% от нейните възможности, създава звук около 85 децибела. Загубата на слух от слушалки е състояние, наречено „индуцирана загуба на слуха“. Първоначално тийнейджърите не усещат наличие на проблеми, но те стават сериозни след известен период от време.

 

Ухото има 3 части - външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо. Част от вътрешното има малки клетчици, които помагат за изпращането на звукови съобщения към мозъка. Прекалено силен шум обаче е в състояние да увреди тези клетки. Ако това се случи, вътрешното ухо не може да продължава да изпълнява функциите си подобаващо. Веднъж бъде ли повредена тази част, тя не може да бъде излекувана. С течение на времето тя ще се влошава, ако продължава да бъда изложена на високи звуци.

 

Голяма част от хората, които вече имат проблеми със слуха, не знаят за това. Вижте кои са знаците, които ще ви подскажат, че може да имате здравословни проблеми:

 

- не чувате ясно и отчетливо

 

- след като известно време сте били на шумно място, вие чувате звънене в ушите

 

Ако се притеснявате, че имате проблеми със слуха, отидете на специалист Уши-нос-гърло. След прегледа, лекарят ще прецени дали имате нужда от допълнителни тестове, които да определят до колко е засегнат слуха ви.

 

 

Стига да използвате слушалките умерено, няма как да си навлече проблеми със слуха. Не усилвайте mp3-ката си повече от 60% от възможните 100% и не слушайте музика със слушалки повече от един час.

 

Може и сами да проверите слуха си. Сложете си слушалки и попитайте околните дали чуват музиката, която сте си пуснали. Намелете звука, докато останалите спрат да чуват звуците, идващи от вашите слушалки. Ако вече и вие трудно чувате музиката, то определено имате проблеми със слуха. Освен, че силната музика е в състояние да увреди слуха ви, то тя може да бъде предпоставка и за други инциденти. Вие вече не чувате звуците от околния свят и може да пропуснете клаксона на някоя автомобил, а този пропуск може да бъде фатален.

 

Малките слушалки са достъпни за всеки. Но по-добре дайте повече пари, за да не подлагате здравето си на риск. А най-добре заложете на ретро стила и си купете големи слушалки, които няма да влизат в ушите ви. Шумоизолиращите слушалки няма да ви принуждават да усилвате максимално звука, за да не чувате околните звуци.

 

Не се отказвайте от музиката, просто намерете здравословен начин да слушате любимите си парчета.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
SHPAIdURmeN
преди 11 години
32
5
!
Отговори
Пффффффффффффф......... До сега трябваше да съм оглушал. Но все пак наистина не е добре да се прекалява !!!
Страница 1 от 1