.

Няколко стратегии за отказване на цигарите

Няколко стратегии за отказване на цигарите
Откажете се най-накрая от този вреден навик. Снимка: sxc.hu

Според данни от национално представително проучване броят на българите, които пушат цигари, е намалял с близо 3%, а други 10% възнамеряват да спрат цигарите в следващите 2-3 месеца. 

 

Ако сте сред тях, вероятно имате нужда от няколко съвета за успешно отказване от вредния навик.

 

Предлагаме ви списък с 10 стратегии, които помагат за дълготрайно спиране на тютюнопушенето ...

 

Студена вода и малки порции храна


Отпиването на глътки студена вода може да помогне в заменянето на акта на дърпане от цигарата.  Ново изследване показва, че отпивайки студена вода със сламка води до отделянето на хормона допамин, което благоприятства облекчаването на негативните настроения. Консумацията на малки порции храна също помага срещу нуждата от пушене. Избирайте пълноценни и здравословни храни, за да се избегне всякакво възможно наддаване на тегло.

 

Разпознаване на ползите от спирането

Наслаждавайте се на предимствата на живота без тютюнев дим. Попълвайте списък на тези ползи, като започнете да ги преживявате. Те могат да включват чувство на контрол, спестяване на пари, край с неприятната миризма, чувствате се по-енергични. 
Ако се появи желание за запалване на цигара, си припомнете ползите от списъка. 

 

Често измиване на зъбите

Една от непосредствените ползи от спирането на цигарите е, че устата има по-добър вкус, дъхът е по-свеж. Мийте зъбите по-често. По този начин сте по-малко склонни да запалите цигара. 

 

Избягвайте алкохола

 

Пиенето на алкохол е една от най-честите причини хората да се връщат обратно към тютюнопушенето. Има няколко причини. Падането на задръжките, провокирано от ефекта на алкохола, може да “ерозира” ангажимента ви към отказването на цигарите. 
При много хора актът на пиене на алкохол е свързван и с тютюнопушене, поясняват експерти. Затова следва да се избягва. 

 

Изберете си зона за непушачи

 

При желание да запалите цигара, отидете някъде, където не се пуши – например в библиотека, кино или магазин. Отвличане на вниманието на подобни места помага за преодоляване на никотиновия глад. 

 

Не забравяйте причините за отказването


Водете си дневник на всички причини, поради които отказвате цигарите. Направете копия на списъка и ги поставете на видни места в помещения, където прекарвате най-много време – в офиса, в кухнята, до огледалото в банята и др. 
Някои бивши пушачи твърдят, че са открили полза от поставянето на снимка на семейството и близки до списъка с причините. 

 

Бъдете активни всеки ден

 

Физическата активност отвлича вниманието от желанието за тютюнопушене. Упражненията подобряват настроението и намаляват стреса. 
Ходенето е едно от най-лесните упражнения, но изборът на различни дейности, може още повече да помогне да останете мотивирани. 
Важно е да бъдете физически активни всеки ден, особено през първите няколко седмици от отказването на цигарите. 

 

Дъвка вместо цигара

 

Често желанието за пушене е провокирано от навика да имате нещо в устата си, нали?! Вместо цигара, раздъвчете дъвка, смучете бонбона или хапнете плод или зеленчук.
Бъдете сигурни, че имате дъвка или бонбона с вас по всяко време. Ако се притеснявате от наддаване на тегло, купувайте продукти без захар. 

 

 

Ограничете кофеина

 

Кафето сутрин ни събужда и освежава. Но при някои кофеинът може да провокира чувство на напрегнатост, нервност и стрес. Тези ефекти могат да се усилят, когато сте в процес на борба със зависимостта от никотина. 
Ако кофеинът ви действа негативно, ограничавайте напитките, които съдържат съставката. 
Освен това мнозина сутрин с кафето, имат навика да палят и цигара. Ако напитката усилва желанието за никотин, я заместете с друга. 

 

Внимавайте с негативните емоции

Отрицателни емоции - депресия, гняв, разочарование - са друга честа причина хората да се връщат към пушенето. 
Ограничавайте, доколкото е възможно, негативните емоции и лошите настроения, особено в първите седмици от спирането на цигарите. 
Търсете начини да се разсейвате. Полезни стратегии са разходките с приятели или отделянето на време за любимо занимание. 

 

Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...