.

Учени откриха начин да живеем, без да дишаме

Учени откриха начин да живеем, без да дишаме
Снимка: sxc.hu

Това може да звучи като част от фантастичните филми, които сме свикнали да гледаме, но всъщност е напълно реално – учени откриха начин, по който можем да оцелеем, без да дишаме, в продължение на около 15-30 минути, съобщава gizmodo.com.

 

Революционното откритие е дело на специалисти от детската болница в американския град Бостън. След упорита работа те успели да създадат специални микрочастици, чието инжектиране директно в кръвта води до насищане на организма с необходимия за оцеляването му кислород.

 

 

Постижението на американските учени се счита за едно от най-значимите открития в медицината през последните няколко години. То може да спаси живота на милиони хора по света. Откритието дава възможност на лекарите да спечелят така необходимите им 15-30 минути, в които да окажат спешна помощ на пациентите с белодробна недостатъчност, без да рискуват увреждането на мозъка или сърцето им.

 

Специалните микрочастици, създадени от учените, представляват малки джобчета с кислород, обвити в слой липиди. Те са с размери между 2 и 4 микрометъра. Микрочастиците се съхраняват в течен разтвор, който лесно може да се пренася и използва от парамедиците при спешни случаи.

 

Иновативният метод за насищане на кръвта с кислород вече е успешно тестван върху животни с белодробна недостатъчност. Предстоят експерименти и с хора.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
someonerandom
преди 11 години
0
9
!
Отговори
semittyy По-голяма простотия не можа ли да напишеш?По същата логика дай да се ядосваме,че в Средновековието не са измислили антибиотици,преди да умрат не знам си колко човека.Сега са можели хората-измислили са го.Не са си казали "Дайте да умрат още малко хорица,че са станали множко,пък после ще го изобретяваме".
semittyy
преди 11 години
9
1
!
Отговори
Еми добре е,че го измислиха,ама трябваше по рано да се сетят,преди да умарт 200 човека
DS
преди 11 години
3
12
!
Отговори
Пешо и той научи магарето да не яде и то взе, че умря!И аз мога да живея без да дишам около 2-3 минути! п.п. Ама не мога да дишам без да живея! :D
koshtramba
преди 11 години
3
34
!
Отговори
Genius!
Страница 1 от 1