.

Какво се случва с нас, когато хапнем парче торта ?

Какво се случва с нас, когато хапнем парче торта ?
Снимка: sxc.hu

Едно парче торта или крем имат огромно въздействие върху организма ни – вижте 5-те спирки на сладкото.

 

Зъби

Остатъците от бонбони и други сладки вкуснотии се прилепват за кътниците, където захарта започва да се смесва с бактериите от устата ви и създава киселина, която може да разруши емайла на зъбите ви.

 

 

Стомах и черва

След около 15-минутен престой в стомаха, сладкишът преминава в тънкото черво, където тялото разгражда захарта на глюкозни и фруктозни молекули. Постепенно и те се разграждат, за да могат да се включат в кръвния поток.

 

Кръв

Огромна вълна глюкоза се разлива из кръвоносната ви система. В същия момент, панкреасът работи усилено, за да изпомпва допълнително инсулин, който да се справи с глюкозата. Фруктозата междувременно се е насочила към черния дроб.

 

Мозък

Усвоената с помощта на инсулина глюкоза ви изпълва с голямо количество енергия за около 2 часа. Мозъчните клетки се задействат, затова в подобни моменти може да се чувствате по-будни и жизнени. Захарта активира синтеза на серотонин и допамин, неврохимични вещества, познати като „хормон на щастието“. Ефектът от тях обаче е краткотраен.

 

Клетки

Около два часа след ядене тялото ви е изгорило всичката глюкоза, която е могло да поеме. Ако е имало остатъци от нея, то те са складирани като мазнини. Фруктозата съответно – като кръвни мазнини. Без захар, нивото на инсулинът и глюкозата спадат и ни правят отпуснати и сънливи. Ако посегнем отново към сладките, цикълът отново ще се повтори. По-добре изяжте някакъв плод и се снабдете с естествена захар. Нейният ефект върху тялото ви е и по-дълготраен.


Още полезни статии четете в Az-jenata.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
sweetycherry33
преди 11 години
16
2
!
Отговори
Ся вече я прочетох...
sweetycherry33
преди 11 години
10
1
!
Отговори
Абе...стават много неща в тялото.
sweetycherry33
преди 11 години
16
1
!
Отговори
Не съм чела темата, но сама мога да си отговоря.Какво става ли? Хапваме парче торта, когато хапнем парче торта.Това беше в кръга на шегата.Емии става каквото става - добавяме си още калории за горене, които повечето от нас не знам дали горят. :д Сложни реакции... и така.
tattoobitch19
преди 11 години
2
5
!
Отговори
за кока колата е по-стряскащо, т'фа е нищо :D
DownloadVirus
преди 11 години
6
7
!
Отговори
Пълни глупости както винаги :D Кво да очакваме
Страница 1 от 1