.

Плодовете, които засищат най-много

Ралица Солакова
Плодовете, които засищат най-много
Снимка: sxc.hu

Знаем, че консумацията на плодове е полезна за здравето и тялото ни, но често си позволяваме да „забравим“ този факт, защото на масата ни чака неустоимо ястие. Удоволствието от храненето е толкова важно, колкото и самото хранене. Ето някои от най-вкусните и най-хранителни плодове, които могат спокойно да изместят изкушаващите нездравословни храни.

 

Прасковите – богати на витамин C, бета-каротин и фибри, които спомагат за детоксикацията на храносмилателната ви система.

 

 

Черешите – съдържат витамин C и E, магнезий, калий и каротиноиди. Влияят позитивно на имунната система и предпазват от възпаления, риск от рак, болки от дегенеративни болести и намаляват нивото на инсулина.

 

Диня – плодовете, които са червени на цвят (диня, гуава, грейпфрут), предполагат наличието на ликопен – каротинен пигмент, който участва в борбата с рака на кожата. Освен, че съдържа и много полезни витамини, динята подсилва имунната система и подобрява работата на сърцето.

 

Ябълки – съдържат фибри, витамин A, C и E, помагат в борбата с астмата и диабета, вършат същата работа като сутрешна чаша кафе. При редовна консумация държат лекаря настрана. Освежават дъха. Има ли нужда от повече похвали?

 

Лимон и Авокадо – най-хранителният познат плод на земята! С огромното си съдържание на мононенаситени мазнини, консумацията на авокадо намалява нивото на вредния холестерол. Помага при диабет, намалява риска от рак, забавя стареенето и влияе благоприятно на зрението.

 

Още полезни статии четете в Az-jenata.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...