.

Солариумите повишават значително риска от рак на кожата

Солариумите повишават значително риска от рак на кожата
Снимка: sxc.hu

Ходенето на солариум, особено в младежките години, повишава значително риска от развитието на рак на кожата, съобщава в. “Daily Mail”, позовавайки се на скорошно проучване на европейски специалисти.

 

Анализирайки внимателно данните от 27 предишни изследвания, обхващащи 11 428 случая на меланома в периода между 1981 и 2012 г., учените изчислили, че хората, които поне веднъж през живота си са посещавали солариум, са с около 20% по-застрашени от развитието на опасен кожен карцином.

 

 

Още по-плашеща е статистиката, що се отнася до използването на „слънчевите легла” за изкуствен тен от млади хора. Редовното ходене на солариум, преди навършването на 35 години, води до увеличаване на риска от развитие на меланома с цели 50%.

 

Опасното действие на солариумите върху кожата на човека се дължи на факта, че за кратък период от време (10-20 минути) те излъчват ултравиолетови лъчи, до 10-15 пъти по-силни от слънчевата светлина по обяд на средиземноморското крайбрежие.

 

Специалистите разкриват, че кожните карциноми са лечими, ако бъдат открити навреме. Метастазите им по вътрешните органи обаче често не могат да бъдат победени с химиотерапия. Европейската здравна статистика показва, че едва 5% от пациентите, диагностицирани с меланома през последните пет години, са все още живи.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
gummybear
преди 11 години
1
6
!
Отговори
Сега ли го разбрахте..
Страница 1 от 1