.

Липсата на сън води до забавяне на пубертета

Липсата на сън води до забавяне на пубертета
Снимка: sxc.hu

Липсата на сън в детската и младежка възраст води до забавянето на пубертета, сочат резултатите от изследване на специалисти от детската болница в Бостън, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, изследователите провели експеримент с десетки деца и младежи на възраст между 9 и 15 години. Всички те били подложени на тест на нивата на хормона LH (лутеинизиращ хормон), за който се знае, че е от съществено значение за репродуктивните способности на хората – за той задейства овулацията при жените и производството на тестостерон при мъжете.

 

Оказало се, че колкото по-дълбок и продължителен сън имат подрастващите, толкова по-високи нива на хормона LH могат да бъдат открити в техния организъм, и обратното. Изглежда, че съзряването и навлизането в пубертета при децата и младежите се свързва с определени промени в мозъка, които стават активни по време на сън. Именно поради тази причина отделянето на достатъчно време за спане и лягането на време са от съществено значение за подрастващите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...