.

Живеем все по-нездравословно и остаряваме по-бързо

Живеем все по-нездравословно и остаряваме по-бързо
Снимка: sxc.hu

В днешно време хората живеят все по-нездравословно и остаряват все по-бързо от предците си, смятат холандски изследователи, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Днес организмът на един човек на 30 години е съпостивим с този на баба му и дядо му, когато са били на 45-годишна възраст. Заради влошения начин на живот в наши времена хората развиват високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване много по-рано от предците си.

 

 

За да стигнат до тези заключения, специалисти от Националния институт по обществено здраве в Холандия проследили живота на 6000 души в продължение на 25-годишен период. В началото на изследването доброволците били на възраст от 20, 30, 40 и 50 години.

 

Анализирайки внимателно данните, които събрали, учените установили, че метаболитното здраве на съвременните хора е значително по-лошо от това на предците им. Така например в момента два пъти повече жени на 20-годишна възраст страдат от затлъстяване, отколкото преди десетилетие. Днешните 30-годишни мъже пък  са с 20% по-застрашени от наднормено тегло от предшествениците си.

 

Що се отнася до кръвното налягане на хората, в днешно време то също започва да се повишава в по-ранна възраст. Рискът от развитието на диабет при младите мъже е значително по-висок, отколкото е бил при техните бащи и дядовци.

 

За да избегнете подобни негативни последици за здравето си, още от ранна възраст трябва да се стремите да водите по-здравословен начин на живот – да спортувате редовно, да се храните балансирано, да консумирате повече плодове и зеленчуци и по-малко пържени храни и такива с високо съдържание на сол, както и да се откажете от вредните си навици като тютюнопушене и прекаляване с алкохола.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
BlackWings
преди 11 години
0
0
!
Отговори
Ааааа да , живеем нездравословно и остаряваме бързо , говорете за себе си :D
Страница 1 от 1