.

Спрете цигарите, ако не искате да съкратите живота си с 10 години

Спрете цигарите, ако не искате да съкратите живота си с 10 години
Снимка: Dreamstime

Тютюнопушенето е вредно. Сигурно ви е омръзнало да слушате колко вредни са цигарите както за активните пушачи, така и за пасивните. Омръзнало или не, това е самата истина. Дори е по-грозна. Оказа се, че рисковете за здравето от тютюнопушенето са по-сериозни, отколкото хората смятат, предаде ДПА.

 

 

Ако все още сте в тийнейджърска възраст или под 30-те години, има добра новина за нас. Пушачите, които се откажат от цигарите, докато са все още млади, могат да си спестят 90% от допълнителния риск в сравнение с тези, които никога не са пушели.

 

През 60-те години на 20-ти век се правеха какви ли не сравнения с пушенето. То е наистина опасно и е доказано, че 66% от смъртността при настоящи пушачи се дължи на вредния порок.

 

Пушенето на 10 цигари дневно удвоява рисковия фактор. Хората, които пушат по 25 цигари на ден, са застрашени четири пъти повече, твърдят учените. Не съществува граница, под която няма риск. Добрата новина е, че отказването от този вреден навик на която и да е възраст понижава риска, но колкото по-рано човек спре да пуши, толкова по-добре за него.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...