.

Какво представяляват триглицеридите и защо са вредни? [част първа]

Какво представяляват триглицеридите и защо са вредни? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Основните градивни единици в човешкия организъм са белтъци, въглехидрати и мазнини (т. нар. липиди). Чрез комбиниране помежду си и чрез превръщане от една форма в друга те участват в изграждането на клетките и спомагат за осъществяването на всички функции на тялото. Мазнините, както белтъците и въглехидратите, влизат в състава на приеманата храна всеки ден. Всеки недостиг или излишък води до нарушение в техния метаболизъм и съответно предизвиква редица болестни състояния.

 

Мазнините биват няколко основни вида, които сложно взаимодействат помежду си: холестерол; триглицериди; фосфолипиди и др. Какво представляват триглицеридите? Триглицеридите представляват една от основните форми на мазнини в организма, така наречените липиди. Триглицеридите са изключително важен източник на енергия за тялото. Когато човек се храни, организмът му превръща калориите в триглицериди, които се освобождават при нужда от енергия.

 

След хранене нивото на триглицеридите в кръвта се повишава. Ако организмът обработва правилно мазнините, нивото на триглицеридите постепенно спада. Появява се проблем обаче, ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват. В този случай нивото на триглицеридите се покачва, което може да доведе до сериозни сърдечносъдови проблеми.Нездравословното хранене, приемът на наситени мазнини, въглехидрати и алкохол, заседналият начин на живот повишават количеството на триглицеридите в кръвта.

 

 

В кръвта липидите се транспортират с помощта на белтъчни молекули, като заедно с тях образуват комплекси, наречени липопротеини. Съществуват 4 основни вида липопротеини. Биологичната роля на липопротеините с ниска (т.нар. "лош" холестерол LDL) и висока плътност ("добър" холестерол HDL) е свързана най-вече с пренасянето на холестерол.

 

LDL пренася холестерол от черния дроб към тъканите и се счита за "опасен", тъй като улеснява натрупването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове и е предпоставка за атеросклероза. Обратно, HDL извлича излишъците от холестерол от тъканите и стените на кръвоносните съдове и ги пренася до черния дроб, поради което се нарича"добър" холестерол.

 

С какво се различават триглицеридите от холестерола? Триглицеридите и холестеролът са видове липиди (мазнини), които циркулират в кръвта с различни функции. Триглицеридите образуват енергия за човешкото тяло, използвайки излишните калории, а холестеролът се използва за изграждане наклетките и на някои хормони. Поетото количество храна оказва влияние на нивата на триглицеридите веднага, докато нивата на холестерола се формират в много по-дълъг период от време (седмици, месеци, години).


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
N1K17Y123
преди 10 години
0
2
!
Отговори
Казвате, че са вредни, а пък слагате снимка на сочен хамбургер. :D
Страница 1 от 1