.

Преди да си направиш татуировка, прочети това! [част втора]

Преди да си направиш татуировка, прочети това! [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време почти всеки има татуировка. Сред хората от 18 до 30 години, един на всеки четири човека е татуиран. След няколко години, 40% от хората в тази възраст ще бъдат с татуси. Преди основно момчетата са имали татуировки, но сега 65% от татуираните хора, са жени. Сега ще ти разкажем повече защо хората се татуират, какви са рисковете за здравето и какво ще стане ако ти омръзне рисунката.

 

Рисковете, които крие татуирането. Всяка татуировка крие рискове за здравето. Най-лошата и наистина опасна инфекция е вирусът на ХИВ или хепатит С, причинени от нестерилни игли. Има и други инфекции, които можеш да си лепнеш, благодарение на ниските хигиенни условия в някои студиа. Ако забележиш подуване, силно зачервяване или възпаление, веднага потърси лекарска помощ, вероятно ще се наложи да пиеш антибиотик.

 

Рискове. Алергична реакция. Някои хора са алергични към мастилото, използвано за татуировките. Това може да се случи най-често с цветните татуировки, но никой не е застрахован. Червеното е особено, най-често се развива алергия към него, то се използва в перманентния грим за устните. Важно е да потърсиш навреме лекарска помощ, за да си спестиш допълнителни проблеми.

 

Премахване? Писна ти да гледаш татуировката си или ти напомня на някого и това те подлудява? Можеш да я премахнеш. Най-лесно ще е ако татуировката ти е само с черно мастило. Цветните са по-трудни за премахване. Не очаквай кожата ти да бъде каквато е била преди да си направиш татуировката, ще ти остане белег върху кожата.

 

 

Има три начина за премахване на татуировки: оперативен, да се изтрие и да се премахне с лазер. Повечето лекари предпочитат премахването с лазери. Някои мастила са по-трудни за премахване от други и затова е трудно да се каже колко процедури ще са ти необходими за заличаването на татуса. Не очаквай премахване на 100%, защото това е невъзможно. Ако решиш да се сбогуваш с татуса си, най-добре отиди на лекар, а не при татуист.

 

Дори временните татуировки крият рискове. Можеш да избегнеш проблемите на перманентната татуировка, като си направиш временна. Така няма да има време да ти омръзне и ще можеш да смениш много различни картинки без да се притесняваш, че няма да са красиви или ще ти писнат след няколко месеца.

 

Не трябва да забравяш, че и временните татуси имат рискове. Много са модерни татуировките с къна, които са временни и се махат лесно. Проблемът е, че дори те могат да ти докарат проблеми, защото има риск от алергични реакции. Едно е да си боядисваш косата с къна, но е различно да си правиш татуировка с нея.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...