.

Киноа - храната на боговете

Киноа - храната на боговете
Снимка: freedigitalphotos.net

Семената от киноа са сравнително нов продукт на българския пазар. Изключително здравословна храна, той обаче бързо си проправя път към всички, които старателно подбират това, което сервират на масата. Диетолозите сравняват киноа с майчината кърма - почти напълно се усвоява от организма и е като съкровище от куп полезни вещества.

 

Какво е киноа? Това е зърнена култура, растяща високо в планината. Разпространена е на височина 3000 м над морското равнище, тоест по склоновете с доста суров климат. За родина на киноа се смятат бреговете на най-високото езеро на земята - Титикака, в Южна Америка. Дълго време това растение е отглеждано само от местни индианци в Андите. Заедно с картофите и царевицата то е сред техните основни хранителни продукти.

 

Инките са го наричали „божествено зърно" не само заради високите места, по които расте, а и заради изобилието от полезни за човешкия организъм вещества. Когато реколтата се случвала лоша, семената от киноа заменяли хляба и картофите в менюто на инките. По-късно растението започва да се отглежда и в други планински масиви. Така, след благословията на Далай Лама, успешно го култивират в Хималаите и Тибет. Днес киноа се развива добре и на морските брегове.

 

За пръв път името киноа се споменава в писмен източник от 1553 г. - книгата „Хроника на Перу". На височина древната култура достига човешки ръст. Зърната могат да са бежови, черни или червени на цвят. Те често се използват за приготвяне на вегетариански блюда. Могат да се добавят в супа или да се сварят и да се сервират като гарнитура или в салата.

 

 

За да приготвите правилно киноа, трябва да спазвате три правила: да измиете добре зърната, за да не горчат; да не ги преварите, за да не станат на каша, и накрая да ги разбъркате добре, за да не се слепят.

 

От брашното, получено от това растение, пекат хляб и правят тестени изделия. Ако смесите някoлко лъжици от това брашно със захар и вода, ще получите приятна напитка, утоляваща жаждата в горещините.

 

В 100 г киноа (368 ккал) се съдържат: вода - 13,28 г, белтъчини - 14,12 г, мазнини - 6,07 г, въглехидрати - 57,16 г, целулоза - 7 г, пепел - 2,38 г. Растението е богато на витамини от групата В (включително фолиева киселина), А, С и Е, както и на микроелементите калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк.

 

Диетолозите са убедени, че в киноа има повече алфа-токоферол (витамин Е), рибофлавин (витамин В2), фолиева киселина, влакнa и въглехидрати, отколкото в пшеницата, ориза и ечемика. Освен това растението е незаменим източник на растителен белтък, необходим на децата, бременните жени, спортистите и вегетарианците.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...