.

Прекомерното миене на зъби може да ви донесе артрит

Прекомерното миене на зъби може да ви донесе артрит
Снимка: freeimages.com

Хигиената е едно от най-важните неща, за които трябва да съблюдаваме, защото благодарение на нея не само ще сме красиви, но и ще бъдем здрави. Това е едно от схващанията, което повечето от нас имат, но така ли е всъщност или всичко това е един огромен мит, в които вярваме?

 

 

За да бъдем обективни трябва да кажем, че това е може би първият мит, който има всички предпоставки да се превърне в реалност, ако обаче бъде съблюдаван достатъчно добре. Това, което имаме предвид е онази златна среда, която се търси от векове, благодарение на която всичко е уравновесено и не изпадаме в крайности.

 

Е, това е доказано за пореден път с научно изследване, според което прекомерното миене на зъби може да ни доведе сериозни проблеми. Учени са доказали, че пастата за зъби има вредно влияние върху ставите, поради съдържанието си на флуор.

 

Това било установено, чрез проучване, чиито резултати установили повишено съдържание на флуор в урината, кръвта и костите на пациенти, които си мият зъбите по 5-6 пъти дневно с флуорирана паста.

 

Прекомерното миене на зъби, което неминуемо включва използване на паста за зъби може да доведе до появата на скелетната флуороза, твърдят учени. Скелетната флуороза е болестно състояние, в резултат на натрупване на флуор в костите, който ги прави много слаби и чупливи. Именно тя е един от главните причинители на артрит.

 

Това обаче далеч не е всичко, тъй като, когато флуорът е във високи концентрации може да нарушава нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма. Това пък от своя страна води до риск от заболявания като алергии, рак и Алцхаймер.

 

Интересна подробност, която често се премълчава, е, че осем месеца, след като прекратили използването на определената паста, съдържанието на флуор в тъканите и биологическите течности на доброволците, се е нормализирало. Освен това изчезнали някои прояви на артрит и болки в шията.

 

Остава съмнително до колко е обективно изследването и дали учените не са подбрали определена паста за зъби, която съдържа завишено количество флуор, с цел резултатите да покажат, това, което искат да видят те.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...