.

Нещата, които всяко момиче трябва да знае за своята вагина

Нещата, които всяко момиче трябва да знае за своята вагина
Снимка: thinkstockphotos.com

Влагалището свързва матката с външните полови органи на жената. То осигурява изтичането на менструалното течение, както и изхвърлянето на семенната течност в непосредствена близост с маточното отвърстие. Влагалището при всяка дама е различно. У полово зрялата жена е средно около 8-10 сантиметра, но стените са доста разтегливи както на дължина, така и на широчина.

 

При девствените жени отворът на влагалището е частично закрит от гънка на лигавицата, наречена девствена ципа или химен. Много рядко се случва девствената ципа напълно да затваря влагалищния вход и при появата на първата менструация да се наложи оперативното му отваряне. След първото раждане хименът се разкъсва окончателно.

 

Какво трябва да знае всяко момиче за своето влагалище?

 

Опознай я – хубаво е да познаваш всяка част на своето тяло. Така че легни удобно, вземи едно огледало и се разгледай. Хубаво е да знаеш как изглежда вагината ти, за да може да забележиш, ако се появят някакви промени и имаш нужда от консултация с лекар. А това няма как да стане, ако не си я разгледала предварително и не знаеш как изглежда в нормално състояние.

 

 

Преглеждай се редовно – ако водиш редовен полов живот, трябва да посещаваш гинеколога си веднъж на 6 месеца. Хубаво е да ти взимат цитонамазка и влагалищен секрет, както и да се проверяваш за болести, предавани по полов път – сифилис, СПИН, гонорея, хепатит и т.н. Когато си здрава и нямаш проблеми с болести и инфекции, ще бъдеш плодовита и лесно ще забременееш.

 

Теченията – всяка жена има нормално физиологично течение, което не бива да те притеснява. Ако обаче то е гъсто, мирише неприятно или има странен цвят, трябва да отидеш на преглед, защото най-вероятно става въпрос за инфекция, която трябва да се лекува.

 

Не прекалявай с хигиената – хигиената ти определено трябва да е на ниво, но ще си навредиш, ако прекалиш с грижите. Няма нужда да използваш парфюми и козметика, просто се мий редовно и се старай винаги да си суха, защото влагата е благоприятно място за развитие на бактерии.

 

Имаш три дупки – да, отдолу се намират вагината, анусът и уретрата, от която пишкаш.

 

Разбери какво ти доставя удоволствие – сексът ще бъде много по-хубав, ако знаеш какво ти харесва. Затова отдели известно време на себе си и разбери къде и как обичаш да бъдеш докосвана. След това сподели на гаджето си или го насочи към местата, които са твоите ерогенни зони.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...