.

Кейл - полезното растение, за което повечето хора не знаят достатъчно

Кейл - полезното растение, за което повечето хора не знаят достатъчно
Снимка: iStock

Кейлът е изключително полезно растение, за което повечето хора не са чували. То обаче трябва да стане част от менюто ти, ако искаш да си здрав и да се радваш на крепко здраве.

 

Какво представлява кейлът?

 

Кейл е зелено листно растение, което е изключително питателно, съдържа високи нива на витамини и минерали, което са полезни за човешкия организъм. То е от семейството на кръстоцветните зеленчуци, към което спадат още руколата, броколите и брюкселското зеле.

 

Кейлът може да се приготвя по сходен начин като спанака – може да се консумира суров в салата или леко задушен като съставка в друго ястие.

 

Интересен е фактът, че кейлът е наричан още „Кралят на зелените“ и „новото говеждо месо“. Защо?

 

- кейлът е изключително богат на калций. В него има повече калций спрямо количеството калории, отколкото в млякото;

 

 

- кейлът е богат на желязо. В него има повече желязо спрямо количеството калории, отколкото в говеждото месо;

 

- кейлът е богат на мощни антиоксиданти и омега-3 мастни киселини;

 

- кейлът има ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри и нула мазнини. В една чаша кейл има 36 калории, 5 грама фибри и 0 грама мазнини. Растението оказва благоприятно влияние на храносмилането заради големия си брой фибри. Също така в кейла се съдържат магнезий, витамини и фолиева киселина, които са полезни за организма;

 

- кейлът е богат на витамини А, С и К;

 

Защо е толкова полезен кейлът?

 

Засилване на имунитета – зеленото растение укрепва имунната система, благодарение на своята концентрация на хранителни вещества. Също така той е подходящ и полезен за веганите и вегетарианците, защото съдържа в себе си голямо количество желязо.

 

Има противовъзпалително действие – благодарение на омега-3 мастните киселини, които се съдържат в растението, то помага в борбата с артрита, астмата и автоимунните заболявания. Високото съдържание на витамин С в кейла помага за облекчаване сковаността на ставите.

 

Помага в борбата с излишните килограми – в 1 чаша кейл има 5 грама фибри, които подобряват храносмилането и имат благоприятно въздействие върху черния дроб. Витамин С пък хидратира тялото и забързва метаболизма, което води до отслабване.

 

Подобрява зрението и прави костите по-здрави – в кейла се съдържа витамин А,който предотвратява зрителните увреждания, свързани с напредването на възрастта. Той също така спомага за складирането на витамини в ретината. Витамин К и калцият, които се съдържат в зеленото растение, пък правят костите по-здрави.

 

Прави кожата, косата и ноктите по-здрави – кейлът е изключително полезен за тях заради здравословния баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини в него.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...