.

Съвети как да се спасиш от горещините през лятото, когато нямаш климатик

Съвети как да се спасиш от горещините през лятото, когато нямаш климатик
Снимка: iStock

Повечето хора обожават лятото, но има едно нещо, което не харесват – горещината. И най-лесният начин човек да се справи с нея е като си пусне климатика. Какво да правиш обаче, ако нямаш такъв или не обичаш да го използваш, защото знаеш, че не е особено безвреден?

 

Използвай вентилатор – той ще помогне на циркулацията на въздуха. Може да отвориш всички врати в дома си, за да се разхладиш допълнително. А вечерно време, когато навън е по-хладно, отколкото в жилището, отвори за кратък период от време всички прозорци, направи течение и раздвижи въздуха. Сутрин, когато слънцето изгрява, затвори всички прозорци, пусни пердетата/щорите и си пусни вентилатора, за да се разхлаждаш.

Може да се разхлаждаш с помощта на вентилатор, като напълниш купа с лед и го насочиш към него. Веднага ще усетиш прохлада.

 

 

Хидратирай тялото си – когато навън е горещо, трябва да пиеш повече вода от обикновено. Когато човек се поти, организмът се дехидратира по-бързо, затова трябва да му набавяш достатъчно вода. Жаждата е първият признак на дехидратация, така че се опитвай да пиеш вода, преди да си ожаднял. Разхлаждай се с вода – когато ти е много горещо, напълни един леген със студена вода и си накисни краката в него. Може да се охладиш допълнително, като си сложиш мокри кърпи върху раменете и главата.

 

Не консумирай алкохолни и кофеинови напитки – те действат като диуретици и по този начин организмът се дехидратира по-бързо и лесно. Махни източниците на топлина – това са компютърът и всякакви подобни устройства, които генерират излишни топлина, когато работят. Затова трябва да ги включваш само когато са ти наистина необходими. Избягвай и употребата на печката и фурната, защото това допълнително ще повиши температурата в жилището.

 

До какво може да доведе прегряването?

 

Топлинният удар е нещо, което може да ти се случи, ако се излагаш на прекомерна топлина. Може да познаеш, че организмът ти е прегрял, когато усетиш силно главоболие, не се потиш, кожата ти е суха и гореща, гади ти се, повръщаш, имаш повишена температура на тялото, замаян си, усещаш слабост или мускулни крампи, пулсът ти се е променил, дишането ти е затруднено, объркан си. Топлинният удар може да доведе и до припадане.

 

Ако забележиш някой от тези симптоми, веднага потърси лекар.

 

Освен хората и животните страдат през горещите летни месеци. Може да охладиш домашния си любимец (стига да не е вредно за него) с хладка вода. Може и да оставиш кърпа, напоена със студена вода на пода и ако има желание, котката или кучето да легне върху нея. 

Признаците на топлинен удар при животните са малко по-различни от при хората – широко отворени очи, задъхване, гореща кожа, замаян поглед, повишено слюноотделяне, потрепване на мускулите и повръщане.

 

Ако забележиш някой от тези симптоми, веднага потърси лекар.

 

Още няколко полезни съвета как да се справиш с горещините през лятото:

 

- пий вода често и по малко. По този начин организмът ти ще е винаги хидратиран;

- когато се намираш на открито, задължително стой на сянка и не се излагай на слънце дълго време;

- използвай слънцезащитни продукти;

- наблюдавай цвета на урината си. Тъмният цвят показва, че организмът ти е дехидратиран;

- Винаги носи шапка, когато си навън;

- Носи по-тънки, по-леки и по-цветни дрехи;

- Ако имаш възможност пий фрешове 1-2 пъти дневно;

- Наблегни на консумацията на плодове и зеленчуци и избягвай тежките храни;


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...