.

Най-честите ранни признаци за бременност

Най-честите ранни признаци за бременност
Снимка: iStock

Дори да правиш секс с предпазни средства, понякога ти се случва да се филмираш и да се чудиш дали си бременна или не. Може нищо притеснително да не се е случило, а може и да ви се е скъсал презервативът последния път, когато сте правили секс, да не си пила (или да си пила) хапче за спешна контрацепция и да се притесняваш да не си забременяла.

 

За да не се притесняваш излишно, докато ти дойде цикълът, виж кои са ранните симптоми на бременност и виж дали имаш някои от тях:

 

Зацапване/оскъдно кървене – обикновено се появява около 10 дни след зачеването. Има кървене заради загнездването на ембриона в маточната стена. Това закрепване може да доведе до слаба болка и да предизвика леко кървене. Възможно е обаче кървенето да се дължи и на друго и да е признак за гинекологични проблеми. Ако забележиш кафеникаво зацапване или кървене, посети своя гинеколог, за да установиш каква е причината.

 

 

Повишен апетит - при някои представителки на нежния пол апетитът се повишава, когато са бременни, но при други изчезва особено, ако страдат от гадене и повръщане.

 

Чувствителни гърди – гърдите ти може да станат чувствителни както преди менструация. Ако си забременяла, гърдите ти може да станат по-твърди и да усещаш нещо като пробождане с иглички, да те болят и да забележиш по-изразени и изпъкнали вени. Гърдите стават по-чувствителни по време на бременност заради хормоналните промени, които настъпват. Тялото на бъдещата майка започва да се подготвя за кърменето и болезнените гърди са част от подготовката.

 

Променливо настроение – ако дребните неща те ядосват или разстройват и забележиш, че рязко променяш настроението си от добро към лошо и обратното, то е напълно възможно да си бременна. Разбира се, възможно е и да те тресат тийнейджърските хормони, така че не бързай да се шашкаш.

 

Често ходене до WC – честото уриниране се появява 2-3 седмици след зачеването. Причината за това е повишеното отделяне на човешкия хорион-гонадотропин – хормонът на бременността. След като ембрионът се загнезди в маточната стена, нивата на този хормон значително се повишават, което води до повишаване нивата на други женски полови хормони като прогестерон и естроген.

 

Непрестанна умора – загубата на тонус и енергия се дължат на хормоналните промени и на адаптирането на тялото към новите условия. Тялото на наскоро забременяла жена работи на бързи обороти и се настройва към голяма промяна. Прогестеронът, който сега произвежда в големи количества, действа като сънотворно, затова е нормално да ти се спи в 8-9 вечерта дори когато си имал един сравнително спокоен ден.

 

Потъмняване на ареолите – когато една жена е бременна областта около зърната на гърдите ѝ може да стане по-тъмна. С течение на времето тази промяна става все по-изразена. Потъмняването на ареолите може да се забележи до 2 седмици след зачеването.

 

Повишена чувствителност към миризми – бременните жени обикновено усещат доста силно миризмите около тях. Ако в последно време любимият ти парфюм не ти харесва как мирише или с лекота усещаш какво са си сготвили съседите ти 3 етажа под теб, то е възможно да си забременяла.

 

Сутрешно гадене – това е един от най-неприятните ранни симптоми на бременност. Ако сутрин ти се гади или повръща, напълно възможно е да си заченала. Направи си тест за бременност и ако той е отрицателен, отиди на доктор, за да разбереш на какво все пак се дължат тези неразположения.

 

Закъсняване на месечния цикъл – това определено е най-ясният признак за бременност. Но има и други причини поради които може да ти закъснее. Така че, ако си направиш тест и той не е положителен, посети гинеколога си, за да разбереш защо цикълът ти се бави.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...