.

Храните, които си мислиш, че са полезни, а всъщност са джънк

Храните, които си мислиш, че са полезни, а всъщност са джънк
Снимка: iStock

В днешно време на пазара има изобилие от мазни и вредни храни. Повечето хора нямат навика да четат етикетите на продуктите, които си купуват, а ако го правят поглеждат само дали съдържат глутен, дали са органични, с ниско съдържание на мазнини или веган. Някои от тях обръщат внимание и на калориите. Купуват ги и после консумират много по-голямо количество от нормалната храна, с която биха внимавали. Повечето храни няма да навредят на здравето ти, ако ги консумираш с мярка.

 

Виж кои са храните, които повечето хора мислят, че са здравословни, но всъщност са джънк:

 

Вегански бекон – този заместител на месото се консумира основно от вегетарианците и веганите, които не могат да се откажат от вкуса на месото. Този бекон обаче е силно преработен и има допълнително количество сол, захар и мазнини, за да го докарат на вкус.

 

 

Сушени боровинки – те съдържат големи количества захар и твърде малко витамини. Мънички са и поради тази причина повечето хора не се усещат и консумират прекалено голямо количество от тях.

 

Пълнозърнест хляб – днешният пълнозърнест хляб може да доведе до възпаления и повишаване нивата на холестерол за разлика от този, който се е произвеждал преди десетилетия по съвсем различна технология.

 

Плодови смутита – изпиването на ястието вместо храненето с твърда храна кара хората да приемат по-големи количества. Смутита няма как да са вредни, защото съдържат плодове и/или зеленчуци, но все пак не бива да се подценява фактът, че ягодите, боровинките и бананите съдържат доста захар в себе си.

 

Нискомаслен йогурт – може да не съдържа много мазнини в себе си, но пък има добавена захар. В повечето продукти не пише точно колко захар има вътре, а това е доста важна информация. Голяма част от киселите млека, които се продават в днешно време, не съдържат пробиотика, който е полезен за храносмилането.

 

Енергийни десерти и мюсли – хората, които спортуват активно, е добре да консумират тези храни, защото им се отразяват добре. За останалите обаче те не са никак полезни, защото имат прекалено много захар и калории. Едно такова десертче обикновено е около 300-400 калории, което не е никак малко и може да се отрази на фигурата ти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...