.

Какво трябва да хапват тийнейджърите

Какво трябва да хапват тийнейджърите
Снимка: iStock

Тийнейджърите определено обичат да си похапват junk food. Ти, а и повечето млади хора, най-вероятно не знаете, че нездравословното хранене по време на пубертета забавя развитието и води до напълняване. Затова е хубаво да вкараш повече здравословни храни в менюто си.

 

Пубертетът започва някъде към 10-11-годишна възраст и завършва към 18-19 години. Разбира се, продължителността е строго индивидуална, но този период важи за повече тийнейджъри.

 

В днешно време за младежите е характерна т.нар. акселарация – това е състояние на ускорено полово съзряване и физическо развитие. Заради всичките бушуващи хормони и акселерацията, която може да доведе до отслабване на имунитета, физическо изтощение и други здравословни неразположения, подрастващите имат нужда от богати на витамини храни.

 

 

Тийнейджърите трябва да имат добре балансиран хранителен режим, който да включва приемането на повече крехко и чисто месо, риба, млечни продукти, пълнозърнести храни, бобови култури, плодове и зеленчуци. Колбасите и тлъстите меса не са за препоръчване, защото задръстват организма с мазнини, който не може да се обработи.

 

Подрастващите имат по-голяма нужда и от белтъчините, желязо и минерални вещества заради бързото нарастване на мускулната маса и бързите хормонални изменения.

 

Ако започнеш да се храниш здравословно още докато си тийнейджър, шансът да се разболееш от анорексия или булимия значително намалява. Препоръчително е да избягваш сладките неща, съдържащи вредни калории и никакви полезни хранителни вещества.

 

Спортът също е от значение. Физическата активност оказва положителен ефект върху цялостното развитие на тийнейджърите. Така че виж кой спорт ти допада и започни редовно да ходиш на тренировки. Не е нужно да участваш в състезания и да печелиш медали, важното е да тренираш нещо, което ти харесва.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...