.

Какво се случва в главата на един тийнейджър? [+ видео]

Какво се случва в главата на един тийнейджър? [+ видео]
Снимка: iStock

Юношеството е време на открития, научаване на нови и вълнуващи неща и начало на ценни приятелства, но също така е и време на бързи промени и емоционални възходи и падения. Какво се случва в мозъка и тялото ни, което ни кара да се чувстваме по този начин?

 

Разпространено е твърдението, че най-важният период за развитие на мозъка е до петгодишна възраст, но от данните на скорошни проучвания става ясно, че и по-късното развитие е също толкова важно.

 

 

По време на детството мозъкът расте, изграждайки сиво вещество, докато достигне до максималния си размер. При момичетата това е около 12-годишна възраст, а при момчетата – около 14 години.

 

Дори и след това мозъкът продължава да повишава ефикасността си като отстранява неизползваното сиво вещество и същевременно повишава мастното вещество, което изолира пътищата в мозъка.

 

Пубертетът започва в хипоталамуса, където се формира протеинът киспептин, който „отключва“ синтеза на хормони като тестостерон, естроген и прогестерон отстрана на хипофизната жлеза. Вследствие на това се „активират“ яйчниците и тестисите, но също така ни „подтикват“ да търсим емоционални преживявания.

 

Областта в мозъка, отговорна за планирането и оценяване на риска, все още е недоразвита при юношите, което обяснява защо те са по-склонни да имат рисково поведение.

 

За разлика от малките деца и възрастните, чувството на социално изолиране през пубертета създава усещане за липса на достойнство. Това, в допълнение с биологията, води до поставяне на приятелите на първо място, дори и преди семейството. 

 

 

Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...