.

Храните, за които трябва да забравиш [ако искаш да си здрав]

Храните, за които трябва да забравиш [ако искаш да си здрав]
Снимка: iStock

Има храни, които харесваш и въпреки че знаеш, че не са полезни за здравето ти, продължаваш да ги хапваш от време на време. Виж обаче кои са храните, които колкото и да обичаш, трябва да изключиш от менюто си, ако държиш на своето здраве:

 

Преработено месо


 

Става въпрос за готови кюфтета, консерви, кренвирши и всякакви полуфабрикати. Трябва да изключиш тези храни от менюто си, защото са подправени с огромно количество сол, консерванти и химии, които съдържат вредни мазнини и водят до повишаване нивата на холестерин в кръвта. Това от своя страна може да доведе до затлъстяване и проблеми със сърцето.

 

Обезмаслени продукти



 

Време е да разбереш, че обезмаслените млечни продукти не са толкова диетични, колкото си мислиш. При тях технически или химически се извличат мазнините, след което производителите ги заместват с подобрители на вкуса и други добавки, за да компенсират изгубения вкус. Също така сигурно си забелязал, че обезмаслените продукти имат по-дълъг срок на годност. Причината за това е, че към тях се добавят транс-мазнини, които повишават нивото на холестерина. В крайна сметка тези продукти може да съдържат по-малко калории, но са по-вредни за здравето.

 

Бананов чипс



 

Много хора си мислят, че банановият чип е полезен, колкото другите сушени плодове. Всъщност не е така. Банановият чипс се прави като картофения – пресни банани се режат на тънки резени и се пържат в много мазнина, след което се топват в захарен сироп, за да станат хрупкави.

 

Маргарин



 

Той представлява изкуствена мазнина, произведена от вода, емулгатори и растителни мазнини, които обикновено се получават от генно модифицирана соя. Маргаринът съдържа и вредни транс-мазнини, които повишават нивото на холестерина и могат да доведат до проблеми със сърцето.

 

Мюсли



 

Проблемът при мюслито, което не е чисто, а има добавки, е огромното количество захар и растителни масла. Производителите нарочно добавят подобни съставки, за да направят вкуса по-хубав. В 100 грама мюсли има около 400 калории, което е доста за храна, която се води полезна и диетична. Ако все пак си фен на мюслито и искаш да го консумираш за закуска, приготви си го сам, като смесиш овесени ядки без добавки с орехи и сушени плодове.

 

Майонеза



 

Тя е направена от олио, оцет, яйца и подправки. И докато домашно направената майонеза е вредна заради високото съдържание на калории, при купешката това е последният проблем. Представи си колко може да е вреден един продукт, ако се съхранява месеци наред, а сред съставките му има само сурогати.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...