.

"Феодални старци" от БАН обявиха астрофизик за луд

Лъчезар Филипов е български астрофизик, зам.-директор на  Института за космически изследвания към БАН. Наскоро той дръзна да заяви, че вярва в съществуването на извънземни и беше обявен от колегите си за луд. Те дори обмисляли  възможностт

Още подобни новини
Лъче
ар Филипов е български астрофизик, зам.-директор на  Института за космически изследвания към БАН. Наскоро той дръзна да заяви, че вярва в
съществуването на извънземни и беше обявен от колегите си за луд. Те дори обмисляли  възможността  да бъде уволнен от заемания от него пост.
Защо нашите учени така категорично нападнаха колегата си Филипов, обявиха го за луд и го заплашиха с уволнение? С какво всъщност се занимава астрофизикът и каква идея защитава?

Лъчезар Филипов се е заел да анализира феномена  "житни кръгове", който съществува от 20 години и се изучава в цял свят. Позволил си да изкаже еретичната хипотеза, че тези кръгове може да са знак от друга цивилизация. 

Факт е, че по света към темата извънземни вече се подхожда сериозно. Всяка по-заможна страна разполага с десетки средства и методи, спецзвена и институции, които се занимават с изследване на т.нар. "гранични състояния" паранормални явления, хора със свръхестествени дарби, сигнали от Космоса и др. Вече десетилетия множество телескопи дебнат за сигнали от Космоса.

Фигурите в житните полета на Англия, Бразилия и САЩ съществуват от 20 години  и са един неразгадан световен феномен. Лъчезар Филипов се свързал с архитект Мариана Везнева, известна контактьорка,  която твърди, че чрез контакт разчита тези фигури. Астрофизикът винаги е вярвал, че информация ни се подава от Космоса и допуснал, че един  от начините може да е този - чрез житните кръгове. Ученият никога не е твърдял, че е виждал извънземни. Той не е виждал и житните кръгове, освен на снимка.  Но това не значи, че всичко това трябва да се подмине и да се обяви за измислица.  Филипов смята, че щом такива фигури съществуват, щом учени  от цял свят се опитват да ги разгадаят, значи става дума за нещо, което ни се подава отнякъде чрез символи. Естествено, това би могло да бъде и обикновена манипулация. Но ако е така, тя трябва да бъде хваната и спряна. А ако не е - да се проучи.  Науката трябва да е отворена към новото и провокативното.
Ученият смята, че в България никога няма да има Нобелова награда и голямо откритие, защото българинът не обича новаторите, хората с различно мислене.
Всички трябва да сме еднакви, да сме стадо. На всеки, който е над тълпата, му режат главата.

Всъщност нищо ново под слънцето.  И съвременниците на Галилео Галилей са го помислили за смахнат, когато твърдял, че Земята е кръгла и се върти.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...