.

Историята на романа "Листопад" и неговия автор

От известно време, всяка вечер се излъчва турският сериал "Листопад". Всяка вечер ни напомнят, че той е заснет по едноименния роман на световноизвестния турски писател Решат Нури. Писателят беше много популярен и у нас пре

Историята на  романа

От известно време, всяка вечер се излъчва турският сериал "Листопад". Всяка вечер ни напомнят, че той е заснет по едноименния роман на световноизвестния турски писател Решат Нури. Писателят беше много популярен и у нас преди години с книгата си "Чучулигата", както и с едноименния   ТВ сериал по  романа.


Романът "Листопад", който е издаден наскоро и у нас, излиза в Турция през 1930 година. Тогава Решат Нури е бил вече класик на турската литература. Той твори в период, в който турската нация преживява преломен момент в развитието си - установяването на републиканския режим на Кемал Ататюрк през 1923 година. В "Листопад" обаче, както и в другите си творби, писателят не пресъздава историческите и политически събития, а отражението им върху конкретните човешки съдби.


Решат Нури Гюнтекин е роден на 25 ноември 1889 година в Истанбул. Син на военен лекар, в детството си той е живял в различни градове в Анаола. Баща му, изключително образован човек за онова време, владеел персийски, арабски и френски език. Той подтиквал сина си да опознава хората и природата, да размишлява за тях.


След като завършил френско училище и литературен факултет към Истанбулския университет, Нури започнал работа като учител. Преподавал френски и турски език, литература и философия в много градове на империята.


Литературната кариера на Решат Нури започва в края на Първата световна война. Темите на творбите си черпи от реалния живот. По това време повечето писатели пишат за Анадола, без действително да познават живота там. Докато Нури прави задълбочен анализ на провинциалното турско общество, но чрез личните съдби на обикновение хора. Първият му роман "Чучулигата" излиза през 1922 година и веднага печели признанието на читателите , както и на критиката. Авторът признава, че романът е в голяма степен автобиографичен и в него той използва собствения си опит от детството си, както и от учителстването в затънтените азиатски провинции.


Романът "Листопад" излиза през 1930 година. Тук Нури започва нов етап в творчеството си. Провинциалната тематика отстъпва на живота в големите градове, където по-ясно са изразени проблемите в процеса на модернизацията на държавата на Ататюрк.


Решат Нури се смята за един от основателите на съвременната турска литература. Освен с приноса си в литературата, той става известен и с борбата си за утвърждаване на съвременния турски език и за изчистването му от влиянито на арабския и персиийския. От 1933 година Нури е депутат, а след това - културно аташе на Турция в Париж, като едновременно с това е и представител на страната си в ЮНЕСКО.


След като разбира, че е болен от рак на белите дробове, Нури се пенсионира и заминава със семейството си в Лондон на лечение. Там и умира през 1956 година., Погребан е в Истанбул. Днес романите му "Чучулигата" и "Листопад" са част от задължителната програма по литература в турските училища.


Действието на сериала "Листопад" се развива в наши дни, но основните герои са същите като в литературния първоизточник. Те са осъвременени, добавени са и нови. Запазени са най-вече идеите, посланията, естетическата мисия на романа, но повече от 70 години след написването, книгата на Решат Нури е все така актуална с проблематиката си.


Много български зрители на сериала твърдят, че го следят с интерес, защото чувстват съдбата на героите близка. Защото и днес обществото ни страда от липса на нравствени ценности, защото и днес парите са се превърнали в единствено мерило за успеха.


Най-гледаният и нагрждаван турски сериал от последните години се снима вече трети сезон и все повече напуска рамките на произведението на Решат Нури.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...