.

В египетските пирамиди има врати към задгробния свят

При разкопки в храмовия комплекс Карнак, близо до Луксор, египетски археолози открили врата, която водела от гробницата на египетски жрец, право в задгробния свят. Масивната лъжлива  врата е направена от червен гранит и древните египтяни

В египетските пирамиди има врати към задгробния свят
При
азкопки в храмовия комплекс Карнак, близо до Луксор, египетски археолози открили врата, която водела от гробницата на египетски жрец, право в задгробния свят.

Масивната лъжлива  врата е направена от червен гранит и древните египтяни вярвали, че тя отваря пътя към царството на мъртвите.

Вратата е с размери 1.75х1х0,5 м и датира от 16-15 в. пр.н.е. Тя е изпъстрена с религиозни текстове - очевидно с цел обмяна на информация с неведомия свят и различни титли на Усер - знатен велможа от времето на царица Хатшепсут.

Усер бил първи министър на царицата и носел титлите градоначалник, везир и принц. За високото му положение  свидетелства и това, че той е бил погребан с Луксор, на западния бряг на Нил, там, където са били погребвани фараоните.

Подобни "врати" има във всички гробници на древен Египет. През тях душите на мъртвите трябвало  не само да напуснат нашия свят, но и да се връщат в него.

Фалшивите врати се разполагали  в западните стени на гробниците, срещу масите със сервирана върху тях храна и напитки за изгладнелите духове.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...