.

Китайски художник получи "Златен век" вчера

Вчера в Галерията за чуждестранно изкуство бе открита изложбата на китайския художник Зенг Фанджи.  По този повод в България пристигнаха много известни личности. Картините на китаеца се харчат по света по 500 000 долара. Въпреки това, х

Китайски художник получи
Вчер
в Галерията за чуждестранно изкуство бе открита изложбата на китайския художник Зенг Фанджи.  По този повод в България пристигнаха много известни личности.


Картините на китаеца се харчат по света по 500 000 долара. Въпреки това, художникът сподели пред медиите, че парите не са го променили. Зенг Фанджи   обаче не разкрива нищо за личния си живот. Той споделя тайните си единствено с платното.
 

Страстта  на Зенг към рисуването започва още от ранните му години, когато е живял в изключителна бедност.    В квартала където е живял през 60-те години, единствената тоалетна била в близката болница. В една от творбите си художникът е запечатал ранния и раним детски спомен от видяното и преживяното.


За софийската си изложба Зенг се подготвял дълго време. За първи път идва у нас миналата зима, но сега твърди, че лятото в София му харесва повече.  При многобройните си пътувания запечатва впечатленията си  с камера. Обича Европа заради богатя културен живот. Изложбата в София е първата, която художникът прави в Източна Европа.


Една от особеностите на Зенг е, че не поставя заглавия под всичките си картини. Харесва големия формат, заради по-силното му въздействие.


За събитието в София се изсипа цяло съзвездие  от международни знаменитости -  легендарната фотографка на Барак Обама  Ани Лейбовиц, певецът  Браян Фери, дизайнерът Томи Хилфигър и още 80  гости от най-висок ранг. Между тях беше и супермоделът Ел Макферсън.


Облечена в червена дълга рокля с голи рамене Тялото, както наричат Ел, изгледа с интерес награждаването на китайския художник, както и на  модния гуру Томи Хилфигър   с най-високото българско отличие за култура - орден "Златен век", връчен лично от премиера Бойко Борисов. И другите ВИП гости, пристигнали на изложбата, получиха от министъра на културата Вежди Рашидов  грамоти и юбилейни сребърни монети "100 години независимост на България".


И  Ел Макферсън не можа да устои на чара на премиера  Бойко Борисов. Вашият  министър-председател е много елегантен и много висок,  каза  с блясък в очите Тялото.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...