.

Цветовете на храната влияят на настроението и здравето

Установно е, че цветът на хранителните продукти може да повлияе на храносмилането  и общото здравословно състояние на човека. Поканили изгладнели жени и мъже на маса, на която имало не съвсем привични  за тях продукти. Изследователи

Цветовете на храната  влияят на настроението и здравето
id="internal-source-marker_0.10524933354906318" style="font-size: 11pt; font-family: Arial; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Установно е, че цветът на хранителните продукти може да повлияе на храносмилането  и общото здравословно състояние на човека.

Поканили изгладнели жени и мъже на маса, на която имало не съвсем привични  за тях продукти. Изследователите сменили цвета на храната - млякото било виолетово, месото - сиво, а зеленият грах - червен. Повечето участници в експеримента се отказали от храната, въпреки че качеството  и вкусът били отлични.

Този, както и други експерименти помогнали да учените да докажат, че цветът на храната може да повлияе на самочувствието и здравето на човека:

Червеният цвят повишава жизнения тонус и зарежда с енергия, оранжевия повишава настроението и подобрява апетита.  Жълтият цвят подобрява работата на мозъка и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.

Зеленият цвят нормализира работата на лимфната и  сърдечносъдовата система, докато светло- и тъмносиният повишава съпротивителните сили към стреса, снема и умората на очите. Виолетовият цвят пък успокоява  нервната система и способства за развитието на интуицията. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...