.

Сблъсък на астероиди накарало учените да "ахнат"

Преди няколко дни два огромни астеройда се блъскат на около 1.5 милиона километра от Земята. Картината е била невероятна. Астероидите са се движили с около 20 000 километра. Това става често, но не с такива пропорции. Двете космически тела са били

Сблъсък на астероиди накарало учените да
Пред
няколко дни два огромни астеройда се блъскат на около 1.5 милиона километра от Земята. Картината е била невероятна. Астероидите са се движили с около 20 000 километра.

Това става често, но не с такива пропорции. Двете космически тела са били големи колкото Германия и при удара са се пръснали на синьо-бели светещи частици. За учените това е ценно явление, защото както всички знаем космосът не е никак малък и е трудно да се забележат огромни тела, блъскащи се едно в друго.

Според екипът, който е наблюдавал случващото се, отделените частици при сблъсъка са били с размер на милиони футболни игрища. Има известна доза притеснения, че тези късове могат да ударят Земята и това може да е доста опасно.

От друга страна има и съмнения за това, защото силните гравитационни полета на планетите като Сатурн и Юпитер ще отклонят тези свободно летящи парчета скала. По-малките парчета не са опасни за планетата ни. Дори да ударят Земята, при навлизане в атмосферата, огромна част от тях ще бъдат изпепелени от предизвикалото се триене.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...