.

Портмонето е развъдник на бактерии

Учените-бактериолози  са установили, че върху  банкнотите и монетите живеят и се развиват много микроорганизми - от червения бацил до гнилостния микроб. Често от тези бактерии може да се стигне най-малко до диария. Редовно бактериол

Портмонето е развъдник на бактерии
id="internal-source-marker_0.4060334561837057" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Учените-бактериолози  са установили, че върху  банкнотите и монетите живеят и се развиват много микроорганизми - от червения бацил до гнилостния микроб. Често от тези бактерии може да се стигне най-малко до диария.

Редовно бактериолозите откриват върху банкнотите  и златист стафилокок, и гъбичките кандида, които предизвикват предимно кожни болести. По ръцете на засегнатите обикновено се появяват язви и гнойни възпаления, но могат да се образуват различни абцеси и да бъдат засегнати и някои вътрешни органи. Най-често върху банкнотите се настанява и чревната колибактерия, която е причинител на ""болестта на мръсните ръце"".
Причинителят на хепатит А и В също може да живее на  сухо няколко месеца. Подобно е и положението с бактерията, която води до зараза с коремен тиф.

Най-голямо свърталище на микроорганизмите се оказват портмонетата, твърдят експертите. Те обикновено са затворени, но в тях е тъмно, често влажно и това допълнително води до размножаване на различни бактерии. Като се има предвид, че мнозина плюнчат пръстите си, за да си броят парите, които отново влизат в обращение, ясно е, че още повече се увеличава възможността за пренасяне на инфекции и болести от човек на човек.

Специалистите са установили също така, че освен  опасното количество  микроби,  по повърхността на банкнотите  има вещество, което  може да причини интоксикация  на организма. Били тествани 22 банкноти на различна стойност и на 21 от тях било открито веществото бисфенол-А.  Това химическо съединение бързо се усвоява от кръвта и води  до интоксикация.

Според учените, бисфенолът структурно си прилича  с женския полов хормон естроген и затова оказва негативно  влияние на главния мозък и репродуктивната система.  Преди време специалистите смятаха, че бисфенолът може да попадне в организма на човек само чрез бутилка вода или консервирани храни. Оказало се обаче, че концернтрацията на бисфенол-А  върху чековете и банкнотите е в пъти по-голяма от тази в пластмасата.   

Лекарите съветват след всяко пипане на банкноти и монети ръцете да се мият задължително.

Любопитно е да се отбележи,  че изследвания са показали, че върху еврото микроби почти не полепват, защото са направени със специално покритие и са намазани с предпазен разтвор. Повечето пари по света обаче не минават през подобна манипулация, тъй като тя оскъпява прекалено много направата на банкнотите.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...