.

Корабът "Радецки" няма повече да плава, остава паметник на културата

Корабът "Радецки" няма повече да извозва туристи по Дунав, защото е остарял и е потенциално опасен. Корабът-музей е закотвен в лимана на пристанището в Козлодуй от средата на 2010 година. Учениците от училище "Христо Ботев" за

Корабът
Кора
ът "Радецки" няма повече да извозва туристи по Дунав, защото е остарял и е потенциално опасен.

Корабът-музей е закотвен в лимана на пристанището в Козлодуй от средата на 2010 година. Учениците от училище "Христо Ботев" започнаха да събират пари, за да се направи технически преглед, частичен ремонт и повторно освидетелстване пред Българския корабен регистър, за да може корабът отново да плава по река Дунав.

От Министерството на културата споделиха, че корабът-музей "Радецки" е паметник на културата и въпреки че са подкрепили инициативата на учениците, въпросът не е в парите.

Ежегодно за кораба се предвиждат средства за поддръжка, както за всеки паметник на културата. Корабът е доста стар, вече е амортизиран, на някои места е изгнил и дори да му бъде направен ремонт, няма гаранция, че няма да стане някой инцидент. Докато Вежди Рашидов е министър на културата, той няма да позволи "Радецки" да плава отново по Дунав, защото не иска да се случи инцидент като с кораба "Илинден".

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...