.

Разберете защо прасетата обожават да си правят кални бани

Замисляли ли сте се някога защо прасетата обожават да се въргалят в калта? Досега се смяташе, че прасетата нямат потни жлези и затова имат нужда от кални бани, за да регулират температурата на своето тяло и да се спасят от досадните паразити. Спор

Разберете защо прасетата обожават да си правят кални бани
Зами
ляли ли сте се някога защо прасетата обожават да се въргалят в калта?

Досега се смяташе, че прасетата нямат потни жлези и затова имат нужда от кални бани, за да регулират температурата на своето тяло и да се спасят от досадните паразити. Според биолога Марк Бреке нещата не седят така. Той е на мнение, че прасетата не са въргалят в калта, защото нямат потни жлези, а че нямат потни жлези, поради любовта си да си правят кални бани и да се разхлаждат. Именно това довело до липсата на развитие на тези жлези.

За да докаже това, Марк е анализирал над 60 научни труда, които детайлно разглеждат търкалянето из калта не само на прасетата, но и на други животни, които обичат да го правят - елените, носорозите, хипопотамите, биволите, слоновете и бизоните. Биологът е съпоставил мотивите за това тяхно поведение и достигнал до извода, че прегряването на тялото не е основен фактор за въргалянето в калта. Елените го правят, за да маркират своята територия и да привлекат към себе си женски.

Бреке също така смята, че някои животни обичат да се къпят във вода, понеже са го наследили от рибите и земноводните.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...