.

В ЦЕРН успяха да уловят атоми антиматерия

При експеримент на учени в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/  в Женева, бяха уловени за малко повече от 16 минути атоми антиматерия - антиводород. Очакванията са,  благодарение на този експеримент да се улесни изучаването

В ЦЕРН успяха да  уловят атоми антиматерия
style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;" id="internal-source-marker_0.9067890957410162">При експеримент на учени в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/  в Женева,
бяха уловени за малко повече от 16 минути атоми антиматерия - антиводород.
Очакванията са,  благодарение на този експеримент да се улесни изучаването на антиматерията.

Според  физиците, участници в експеримента АЛФА, те могат да улавят  атоми от антиводород в продължение на 1000 секунди, а това било достатъчно време,  за да започнат  да ги изучават.

Според учените, антиматерията е огледална на познатата ни  материя, но е трудна за наблюдение, защото  всеки атом  от нея се анихилира*  при контакт с материята, произвеждайки огромно количество енергия.

Водородният атом се състои от протон с положителен електрически заряд и електрон с отрицателен заряд.  Атомът на антиводорода се състои от отрицателен протон /антипротон/ и от положителен електрон /позитрон/  -  античастици на протона и електрона.

Първите атоми антиводород са създадени в ЦЕРН още през 1995 година, но веднага са се анихилирали при контакт с материята.  При сегашния експеримент, наречен АЛФА, те са удържани до 1000 секунди.

-----------------------
*
Анихилация  се нарича процесът на превръщане на двойка частица-античастица при техния сблъсък в други частици с по-малка или нулева маса.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...