.

Електрическа крушка свети вече 110 години

Електрическа крушка, намираща се в пожарната на град Ливърмор, щата Калифорния, свети вече 110 години. С това си постижение тя е вписана в Книгата с рекордите на Гинес, като най-старата крушка, която все още работи. Осветителното тяло, изработ

Електрическа крушка свети вече 110 години
class="postbody">Електрическа крушка, намираща се в пожарната на град Ливърмор, щата Калифорния, свети вече 110 години. С това си постижение тя е вписана в Книгата с рекордите на Гинес, като най-старата крушка, която все още работи.

Осветителното тяло, изработено през 1897 г. от проф. Адам Шилер, е получено като подарък от американски бизнесмен през 1901 г. Оттогава до този момент то е светело постоянно с изключение на един кратък период през 1903 г., една седмица през 1937 г. и няколко прекъсвания на тока до 1976 г.

До днес учените все още не са открили обяснение на този изключително дълъг живот на 60-ватовата електрическа крушка, която свети само с 4 вата. Тя обаче се е превърнала в истинска туристическа атракция за всички посетители на град Ливърмор.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
sock96
преди 11 години
0
0
!
Отговори
само дето не разбрах тя по случайност ли трае толкоз или този дето я подарява я е подарил с тази цел
gesh0898
преди 11 години
0
0
!
Отговори
Всъщност има обяснение, и то е в намотката. И днес могат да правят такива крушки, но през 80-те (ако не се лъжа) група хора дават задача на работниците да изобретят намотка, която да трае 1000 часа. По-късно се изобретяват и крушки, които издържат 100 000 часа, но така и не влизат в производство. Просто законът го забранява. Всички тези документи са заровени някъде днес, но е факт, че сменяме крушки често.
Страница 1 от 1