.

7 юли - Ден на шоколада

Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на шоколадовия празник, тъй като се смята, че именно на този ден  през 1550 година  от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад.   Историята на шоколада започва

7 юли - Ден на шоколада
id="internal-source-marker_0.236671051999091" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на шоколадовия празник, тъй като се смята, че именно на този ден  през 1550 година  от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад.   Историята на шоколада започва още преди повече от  3000 години.  А някъде около 600-те години, маите обработвали първите известни какаови плантации. Ацтеките пък са  първите хора, които правят шоколад.

В ботаниката, какаовото дърво е получило наименованието ‘Теоброма какао’, което ще рече ’храна на боговете’.  Ацтеките го смятали за най-красивото ‘райско’ дърво  и се прекланяли пред него като пред божествено творение.

Плодът дава два пъти годишно основната реколта и също като лозята, какаовите плантации се отглеждат на определени територии и имат ограничени райони на производство.  

Съдържащият се в какаото алкалоид теобромин действа  ободряващо, но е с много по-меко действие от другия известен алкалоид - кофеина.  Ето защо, какао може да пият тези, които  не бива или пък не обичат да пият кафе.

Любопитно е, че всички какаови продукти защитават зъбите от вредното действие на захарта.  Американски  изследователи пък установили  един интересен факт - независимо, че какаото е по-калорично от чая или кафето, то не води до напълняване.

Освен, че е  ароматно и приятно на вкус, какаото е и много полезно. Какаото и шоколадът са полезни  при активна умствена или физическа дейност,  те са и прекрасен антидепресант.

Чистият неподсладен шоколад съдържа предимно какаови частици и какаово масло в различни пропорции. Млечният шоколад е сладък шоколад, който съдържа като добавка и мляко.  Белият шоколад пък съдържа какаово масло, захар и мляко, но не и какаови частици.

Черният шоколад се препоръчва  заради положителния ефект върху здравето, понеже съдържа по-голямо количество антиоксиданти, които намаляват образуването на свободни радикали.  Твърди се, че черният шоколад  може да намали риска от сърдечен удар, ако се консумира редовно в малки количества.

Прието е да се смята, че страстта към шоколада е женски ‘порок’ - 39 % от жените и само
15 % от мъжете са под влияние на шоколадовата мания.

Все пак и до ден днешен не е ясно защо толкова обичаме шоколад. Освен необикновения му вкус, важна роля играят  биологично активните вещества.  За наслаждението особено важен е серотонинът, чиято липса води до депресии, а шоколадът повишава неговото ниво.
Тъй като съдържа още магнезий и желязо, шоколадът  се явява  и антистресова  подсилваща храна, едновременно подсилващо и успокояващо средство.  Не е за подценяване и това, че шоколадът е един от най-големите енергийни източници - той съдържа 61 % въглехидрати,
40 % мазнини и 5-8 % белтъци.

Последни изследвания показват, че антиоксидантите, които се съдържат в шоколада с по-голямо съдържание на какао укрепват и засилват имунната система, намаляват хормоните  на стреса и високата тревожност.  Освен това,   черният шоколад можел да увеличи  продължителността на живота. Това,  обаче,  се отнасяло повече за  мъжете, отколкото за жените.

И накрая да напомним - ако пътувате  на екскурзия извън страната, не е зле да потърсите  и посетите музеи на шоколада по вашата дестинация.  Музеят на шоколада  в Париж носи името Шоко стори.  В него се разказва подробно за 4000-те години, през които хората обработват какаови зърна.  Създателите на музея са съпрузите Ван Велде. Те са открили и още два такива музея -  в белгийския град Брюж и  в чешката столица Прага.

Музеи на шоколада можете да видите и  в германския град Кьолн, както и в швейцарския град Лугано,  в близост до фабриката за шоколад  Alprose.

Музеят на какаото и шоколада в Брюксел пък се намира  близо до туристическия информационен център, на малката уличка Rue De la tete d’Or.  Още от входа посетителят се чувства като в къщичката на Хензел и Гретел и с  влизането си получава бисквити и всякакви лакомства потопени в шоколад.

Музей на шоколада има и в Москва,  и  в Ню Брънзуик, Канада. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...