.

Никола Тесла - гениален изобретател и ексцентрик

Кой е  Айнщайн? Кой е Едисон?  Естествено,  всички знаем това.  Един от най-гениалните учени, обаче, като че ли е потънал в забвение. Това е Никола Тесла - най-продуктивният изобретател на 20-ти , век,   с над 700 св

Никола Тесла - гениален изобретател и ексцентрик
id="internal-source-marker_0.7379637788193165" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Кой е  Айнщайн? Кой е Едисон?  Естествено,  всички знаем това.  Един от най-гениалните учени, обаче, като че ли е потънал в забвение. Това е Никола Тесла - най-продуктивният изобретател на 20-ти , век,   с над 700 световни патента. Дълбокото познание за света и напредничавите технологични идеи превръщат един неизвестен сърбин в световна знаменитост. А животът му - той  е непредвидим низ от триумфи и трагедии.

Изобретателят е наричан гений, вдъхновен пророк  на електричеството, безумен изобретател... А той е страдащ от халюцинации човек, който е изпреварил своето време и е предвестник на нова цивилизация.  Гениалният учен  бил нестандартен във всичко - той никога не е имал собствен дом, защото  предпочитал уюта на хотелите, не приемал женско присъствие до  себе си  и спял  само по  4 часа на денонощие.

Тесла открива променливия ток, доусъвършенства динамото, открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц,  въпреки че  на мерната единица е дадено името на последния.

Никога Тесла е роден на 10 юли 1856 година  в село Смилян, Австро-Унгария. Казват, че  е завършил  бакалавърска степен  по електроинженерство в Техническиа университет на Грац,  а по-късно учи и философия в Прага.

Най-голямото откритие на Тесла е променливият ток. Именно този ток е в основата на всяка техническа комуникация днес. Системата за генериране на енергия и трансмисия се използва универсално навсякъде. На базата на въртящите се магнитни полета, Тесла разработва различни уреди, като ги патентова в началото на 1888 година.  

В този период  електрическата индустрия в САЩ се развива бурно и Тесла вижда там възможност и поле да развие много свои идеи. Ето защо, той се решава  да прекоси Атлантическия океан и  заминава за Америка по покана на Едисон, с който, обаче,  бързо се разделя, защитавайки силата на променливия ток. В Америка животът  му  се преобръща още повече.

Подпомогнат от приятел, Тесла основава собствена компания и изобретява  електрическия двигател, прочува се и с конструирането на първата луминисцентна лампа.

Гениалният сърбин е конструирал изобретенията в главата си. Част от тях е невъзможно да бъдат пресъздадени. След като изпада в немилост пред хората на техниката в Америка, той продължава да работи или за себе си, или с поръчки на различни компании.

Идеите на Тесла често пъти са приписвани на други хора. Например, той разработва радиочестотните електромагнитни вълни и въпреки твърденията, направени от Маркони, именно Тесла развива идеята за радиото такава, каквато я познаваме днес. Работейки с радиовълните, той създава Тесла-бобината, чрез която се генерира тази форма на енергия и се получава информация. Независимо от това,  много хора все още посочват Маркони като създател на радиото,  въпреки решението на Висшия съд, което присъжда патента на Тесла. Така е и с онези, които ползват система за електричество, базирана на променливия ток, но свързват това единствено с Едисон.

Като всеки един учен Тесла е имал напредничави идеи за света и в неговите документи и интервюта се предсказва развитието на радио- и телевизионното предаване, роботиката, компютрите, факсовете, микровълновата печка и много други неща. Но в годините, в които е живял, той  е считан за ексцентричен човек с налудничави идеи. И въпреки че те всички са в приложение днес, не той, а други хора са спечелили от това.

Електрическият двигател открит  от Тесла  моментално е купен от компанията „Уестингхаус“, която печели милиарди от него. През 1933 г.  пък, по проект на „Дженеръл мотърс“,  сърбинът създава електрически автомобил, захранван от въздуха. Седем свидетели виждат как автомобилът се движи със скорост 140 км/ч. След тази демонстрация проектът е иззет от автомобилната компания и никой нищо не чува за него. Много от разработките на Тесла са пазени в тайна или мистериозно изчезват след смъртта му.

Никой днес не отрича, че Тесла е  бил необикновен човек. Той е работил не само  върху проблемите на енергията на родната планета, но и на цялата Вселена, като години наред е изучавал слънцето и други източници на светлина.  Опитвал се е да управлява космическата енергия и да направи връзка с друг свят.

Тесла предвижда възможността болните да бъдат лекувани с високочестотен ток, той е предсказал  появата на електрическата печка и  електронния микроскоп. Много от неговите открития не са патентовани, дори не са оставени техни чертежи.

На малкото останали снимки на Тесла, той изглежда съвсем обикновен на вид човек.  Едновременно с това, обаче,  някои негови  съвременници му приписват демонични черти - висок ръст, черни блестящи очи, суров поглед, гарвановочерна коса и хлътнали бузи.

Тесла твърдял,че сънува своите изобретения и след това успявал да пресъздаде образа от съня си наяве.Той обяснявал сънищата си като”друг свят”, където всички тези изобретения му били показвани от населяващите този свят. Също така твърдял,че там самият той се чувства по-добре отколкото в реалния живот и,  че за него онзи свят, който се появявал в сънищата му, бил също толкова истински, колкото и този.

Тесла е имал редица странности. Бил е микрофоб и постоянно е чистил приборите си със салфетки. Никога не е отсядал в хотелска стая или етаж, чийто номер се е делял на три. Имал е силна фобия към перлени обеци.

Фобиите на учения се проявявали във всеки един момент. Състоянието му можело да се променя непрекъснато, често дълго време гледал в една точка, погълнат в мисли и без да обръща внимание на това, което се случва около  него.

Тесла е бил резевиран и,  макар ухажван от най-елитните дами,  той изпитвал ужас от мисълта да го докосват и дори да се ръкува. Самия той споделя пред Марк Твен и други свои близки приятели, че се чувства самотен, но не може да преодолее тази своя фобия.

Гениалният изобретател носел винаги скъпи костюми. Получавал често покани за светски партита, но  показвал, че те не са по вкуса му. Не страдал от липса на женско внимание, но  избягвал женските  компании.

Тесла обичал да се разхожда в пълно уединение. Пишел  стихове  и добре говорел осем езика.  Винаги живеел в хотел, но прислугата там трябвало  всеки ден да сменя по 18 кърпи, сервитьорите  пък често подменяли  поръчаната храна, защото Тесла успявал  да види кацнала на чинията му муха.  

В дневника на Никола Тесла, е описано,че още от дете той имал странни реакции спрямо различни предмети или плодове. При вида на перла той получавал конвулсии,  вкусът на праскови от своя страна предизвиквал треска,  а лист хартия, плуващ във вода,  провокирал неприятен вкус в устата му.

Животът на великия изобретател бил бурен, а смъртта му спокойна.  В ранното утро на 7 януари 1943 година прислугата  на хотела намира  в леглото бездиханното тяло на 86-годишния  гений.  Дни преди смъртта си, той бил видимо болен, но категорично отказал помощта на лекар.

Тесла никога не се е женил, не е създал и деца. Единствено достоверна връзка има между   него и племенника му - син на сестра му - Сава Косанович, сръбски дипломат.  Именно той става официален наследник   на Никола Тесла, след 12-годишна  съдебна битка.

През 1957 година прахът на гениалния изобретател е пренесен   от Америка в Белград и днес се намира в Музея на Тесла в сръбската столица.  Музеят е основан от Сава Косанович  в памет на изключителния му вуйчо.     
                                                








Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...