.

Мълниите убиват повече мъже

Мълниите убиват много повече мъже, отколкото жени, сочат резултатите от мащабно проучване, проведено в периода между 1995 г. и 2008 г. в САЩ. По данни на властите в страната в продължение на 13 години мълнии са довели до смъртта на общо 648 ду

Мълниите убиват повече мъже
class="postbody">Мълниите убиват много повече мъже, отколкото жени, сочат резултатите от мащабно проучване, проведено в периода между 1995 г. и 2008 г. в САЩ.

По данни на властите в страната в продължение на 13 години мълнии са довели до смъртта на общо 648 души. От тях цели 82% са били мъже, а едва 18% - жени.

Причината за това според метеоролозите е по-голямата склонност на представителите на силния пол да рискуват по време на гръмотевични бури. Те често не могат да се откъснат от заниманията си на открито и чакат до последния момент да го направят. Тогава обаче мълниите са вече твърде близо, а това в някои случаи се оказва фатално.

Най-важното нещо, което трябва да се запомни, е, че при настъпването на гръмотевична буря човек трябва да се скрие в сграда с мълниезащита или автомобил. Ако няма такива наблизо, трябва да се избягва стоенето под дървета, както и във водоеми. Лягането на земята не е препоръчително. Най-правилната позиция е клекналия стоеж с ръце, обгърнали краката, без да докосват земята. Стоенето далеч от метални предмети, както и освобождаването от такива е напълно задължително. В група от няколко човека всеки трябва да се отдалечи на разстояние от поне 3-5 метра от останалите.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...