.

Съществува ли цивилизация на рибохора?

Твърди се, че под водата съществува цивилизация от рибохора и понякога дори се случва хората да се сблъскват с тях. Естествено , тази хипотеза за нас звучи доста фантастично, но фактите са налице. През 60-те години на миналия век е доказано на

Съществува ли цивилизация  на рибохора?
id="internal-source-marker_0.24479917289289654" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Твърди се, че под водата съществува цивилизация от рибохора и понякога дори се случва
хората да се сблъскват с тях. Естествено , тази хипотеза за нас звучи доста фантастично, но фактите са налице.

През 60-те години на миналия век е доказано наличието на високи умствени способности при делфините. Техният мозък по размери е сравним в човешкия, а броят на гънките в него са два пъти повече.  В днешно време пък е доказано, че делфините работят и с колективна памет, присъщи са им отъждествяването със собственото отражение в огледалото, абстрактното мислене и предаването на получените  навици от поколение на поколение.

Отдавна е установено, че звуците, с помощта на които тези морски обитатели общуват помежду си, съдържат  нещо, което би могло да се смята за имена на животните, но ново изследване показало, че информацията се възприема от делфина като дума, а не просто като познат знак от съплеменник. Нещо повече, два делфина могат да говорят за трети, назовавайки го по име.

Има  дори хипотези, че не е изключено тези бозайници някога да са били … хора, а представителите на странната раса на ‘рибохората’ и досега да живее на дъното на океана.

Според антрополозите още през квартернера, когато започнало захлаждането, предците на днешните хора са водели полуводен начин на живот по крайбрежието на Индийскиия океан. Продължителното плуване  е довело до изчезването на космената покривка, образуването на подкожна мазнина, а гмуркането - до развитието  на хриле.

Още в древността и Херодот, и Платон, смятали хората пръвоначално за ‘амфибиоподобни’ и не изключвали възможността те да имат  своя подводна държава.

Древноиндийски текстове пък разказват за подводния народ данави. Според философа Кавциний,   край бреговете на Испания живее същество, чието лице прилича на човешко, расте му бяла брада, а по външност напомня жаба.  

Хрониките от 14-15-ти век пък свидетелстват, че такова същество може да се срещне по бреговете на арменското  езеро Ван.

Говори се, че срещи с ‘морските хора’ стават и в наши дни. През 1961 година плаващо същество с човешка глава било забелязано в залива Салданя. През 1979 година  невероятно животно с дълга опашка и тяло, покрито с черни косми, било открито на брега на река Вижес.  В някои прикаспийски градове пък хората твърдят, че са виждали човек-амфибия, управляващ големи пасажи от риба.

Любопитно е, че описанието на морското човекоподобно във всички случаи е идентично - малко над средния ръст -165-168 см, плътно телосложение, с изпъкнал корем, стъпала-плавници, на ръцете - четири пръста, съединени с ципи.. Кожата е с лунен  цвят, с твърди черно-зелени коси, ръцете и краката са по-къси и дебели, отколкото на обикновен човек, уши не се забелязват, очите са големи и  кръгли, устата също е голяма с изпъкнала горна челюст, плавно преминаваща в шия, без брадичка...

В Иран човекът-амфибия е наричан Рунан-шах  и е смятан за повелител на водите и реките. Рибарите, които са виждали ‘морския властелин’, уверяват, че много обитатели на морето усещат приближаването му и две-три минути преди появата на чудовището, рибите се активизират, изправят се едва ли не на опашките си и при това издават едва чути бълбукащи звуци.  А Рунан-шах им отговарял....

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...