.

Идва модата на космическите погребения

Още подобни новини
Идва модата на космическите погребения

В САЩ набира скорост нова ‘мода’: особено преситените от богатството си хора се състезават помежду си в закупуването на престижно място за погребение на... Луната и дори на някои астероиди.

Пионер в организирането на ‘Космически погребения’ е американската компания Celestis като първото погребало пътуване се е състояло през  април 1973 г., когато американската ракета ‘Пегас’ с урните с праха на 24 земляни излязла в орбита. За последните 12 години Космосът е станал последно пристанище на няколко хиляди представители на 14 нации в света.  В днешно време опашката от желаещи след смъртта си да почиват  по-далече от Земята е огромна.

Знаменитият британски фантаст Артър Кларк още приживе ‘погребал’ кичур от косите си в Космоса с надеждата, че ще се появи още веднъж на този свят чрез клониране. Писателят вярвал, че шансовете за контакт с извънземна цивилизация, способна да клонира по ДНК от косите пълноценен човешки организъм, са много високи. Кларк предизвикал сензация в световното научно общество, като заявил, че  човечеството стои на прага на биологическото безсмъртие и съвременните поколения  ще могат  да видят 3001 година.

Наскоро компанията Celestis Inc. обявила, че приема поръчки за разполагане на кремирани останки на небесния ни спътник срещу ‘символичната’ сума от 10 000 долара за грам пепел. Първият ‘лунен покойник’ станал изследователят на комети Юджин Шумейкър - прахът на учения бил изпратен на борда на спътник-разузнавач, изстрелян до Луната от НАСА.

През 2006 г. пък към Плутон бил изпратен прахът на първооткривателя на тази планета - американският астроном Клайд Томбо, направил откритието си през 1920 година. В момента на сондата ‘Ню Хорайзънс’ й остават 1,8 милиарда километра до целта - тя ще достигне планетата през  2015 година.

Изстрелването на ‘ковчезите’ става от военната авиобаза Ванденберг, северозападно от  Лос Анджелис. Конкретната дата става известна на роднините половин ден преди старта. В стойността на всяка услуга влизат официалните мероприятия, на които близките могат да присъстват. Преди старта те се събират в специално помещение близо до стартовата площадка, където сред тържествен декор се извършва малка траурна церемония. Желаещите могат да послушат музика, да произнесат слово и да наблюдават излитането на ракетата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...