.

134 години от Освобожденето на София

134 години от Освобожденето на София

Днес отбелязваме 134 години от освобождението на София. На 4 януари 1878 година,  около 14 часа  първите руски части влизат в града и го  освобождават, а в църквата ‘Св. Неделя’ е отслужен тържествен молебен, на който присъства и ген. Гурко, който предвожда войските. Руските войски са посрещнати от софиянци в центъра на града, а генерал Гурко се обръща към тях с думите: ‘Днес стъпих във втората столица на България. Дано Бог помогне да освободим останалата част от България със силата на руската войска’.

Следните събития предшестват освобождаването на София.  На 7 ноември 1877 г. император Александър II одобрява плана за настъпление на Западния отряд към Орхание (дн. Ботевград) и София. Отрядът има задачата да овладее Никопол и да развие по-нататъшно настъпление в западна посока.  Числеността на отряда е  35 000 души.

Плевен е превзет на 10 декември 1877 година, а след това е форсиран Балкана. На 27 декември 1877 г. Сюлейман паша установява главната си квартира в София. На 3 януари 1878 г. Осман Нури паша започва да се изтегля от София.  Турците правят опит да запалят града, но той е  осуетен благодарение на чуждестранните консули и най-вече  на френския - Леандър Леге и италианския  - Вито Позитано.

Всяка година Столичната община отбелязва  подобаващо деня на Освобождението на София. Днес от 10 ч. се състоя благодарствен молебен в църквата ‘Света Неделя’ - храма, където на 4 януари 1878 година е отслужена първата заупокойна служба в памет на загиналите.

След молебена тръгна литийно шествие от църквата до Паметника на Цар Освободител, с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове. Пред Паметника на Цар Освободител бяха поднесени цветя и венци, а  в 11:30 часа започна празнична програма  с участието на ученици от столични училища.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...