.

ДНК робот срещу раковите клетки

ДНК робот срещу раковите клетки

Учени са разработили и тествали "ДНК робот", който има формата на барел. Струкурата му е направена като е използван така нареченият метод ДНК оригами, чрез който дълги ДНК молекули се извиват по определен начин.

Получените аптамери при навиването на веригите на ДНК молекулите, които разпознават специфични видове клетки, се използват за синтеза на робота с формата на барел.

При лабораторни тестове този барел при контакт с ракови клетки освобождава антитела, които спират развитието и деленето им. Методът се използва много за процеси, където специфичността е изключително прецизна, като случая с раковите клетки например.

Главният ръководител на научни проект, Шон Дъглас от института "Wyss" на Харвардския университет, споделя че резултатът, който са получили обединява няколко проведени скорошни изследвания в различни направления.

"Ние се стремяхме да разберем през годините как да успеем да изградим различни форми, използвайки ДНК. Други учени използваха антитела за терапия, при която се манипулират клетъчните сигнали. Още една изследователска група от друга страна демонстрира как аптамерите могат да се изполват за свързване с ракови клетки!" - казва Шон Дъглас.

 

 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...