.

Плюсовете и минусите да си имате домашен любимец

Плюсовете и минусите да си имате домашен любимец
Снимка: sxc.hu

Почти няма дете, което да не обожава животните. И ако у дома няма някое куче или коте, детето започва да моли родителите си да му вземат някакъв домашен любимец, да дава обещания (повечето пъти напразни), че ще се грижи за него, ще го храни, ще му чисти, ще го разхожда и ... още обещания :)

 

Да си имаш домашен любимец е огромен ангажимент и като всяко нещо си има своите плюсове и минуси. Факт е, че децата, които растат с домашен любимец имат предимство пред останалите. Връзката между подрастващите и децата е силна и специална и има много плюсове като става въпрос за развитието на детето. Децата, които растат в компанията на любим домашен любимец, са доста по-уверени и се възприемат по-добре от своите връстници. По-съвестните от тях не само, че си играят с кучето/котето, но и се научават да се грижат за него и да проявяват закрилнически чувства. При децата, които растат с домашен любимец, се развива значително по-силно невербалната комуникация.

 

Семействата, които са решили да си имат куче, коте или друго животинче у дома, прекарват повече време заедно, защото домашният любимец често се превръща в център на внимание. Научно доказано е, че стопаните на животни страдат в пъти по-малко от кардиологични заболявания и настинки в сравнение с тези, които нямат домашен любимец, за когото да полагат грижи.

 

Безспорен е фактът, че да си имаш животно у дома е удоволствие, но и ангажимент. Родителите и децата трябва да си поделят грижите за домашния любимец, за да не бъде той в тежест на някого, а и за да може подрастващите да се научат на отговорности.

 

Вижте няколко причини да си вземете домашен любимец:

 

1. Детето ще се научи на себеотрицание. Когато едно дете има домашен любимец, то става по-дисциплинирано и отговорно. Ако искате някакво животинче у дома, но не знаете дали ще може да му отделите достатъчно време и внимание, то по-добре си вземете нещо мъничко, което не изисква огромни грижи, като например хамстер, морско свинче, папагал и т.н. Тези животни също имат нужда от чистене, хранене и да им се обръща внимание, но в доста по-малки количества в сравнение с едно куче.

 

2. Домашният любимец може да ви накара да се чувствате сигурни и защитени. Ако имате коте у дома, надали ще се почувствате по-сигурни, но ако домашният ви любимец е куче, нещата седят по-различно. Кучето ще ви помогне да се чувствате по-сигурни у дома и навън, когато е тъмно.

 

3. Друга причина да си имате домашен любимец е, че стане по-добър човек и ще забравите какво е егоизъм. Когато кучето ви има нужда да бъде изведено, ще пренебрегнете собствените си нужди и желания, за да задоволите неговите потребности. Когато котето ви е гладно и храната му е свършила, въпреки че навън вали дъжд, вие ще отидете да му купите, само и само да не гладува любимото ви животинче. Тези ваши действия определено ви правят добър и грижовен човек.

 

4. Благодарение на кучето си, вие ще прекарвате доста повече време навън и ще повишите физическата си активност. Ако не обичате да спортувате, но осъзнавате, че имате нужда от това, домашният ви любимец ще ви помогне да не се застоявате дълго на едно място. Кучетата обичат да тичат и да изразходват енергия и оценяват дългите разходки, които им правите, а вие ще започнете да обичате да излизате с домашния си любимец, когато забележите, че те се отразяват положително и на вашата линия.

 

5. Ако се чувствате самотни или имате нужда от приятел, който никога няма да ви изостави, домашният любимец е идеален за това. Той ще е денонощно до вас, винаги ще ви чака на вратата, когато се приберете и винаги ще е готов да си играе с вас. Всеки знае, че кучето е най-добрият приятел на човека, но и котките също показват приятелско взаимоотношение.

 

6. Когато човек има домашен любимец, особено куче, той се запознава с много нови хора, било то в интернет пространството или навън. Стопаните на домашни любимци обичат да разказват за своите животинки във форуми, facebook и в други сайтове, както и да ги водят на изложби. Независимо дали имате куче или някакво екзотично животно, то вие ще се запознаете с нови личности, ако споделяте за домашния си любимец с други хора, които се интересуват от темата.

 

7. Научно доказано е, че домашните любимци намаляват кръвното налягане, помагат по-лесно да се преодолее някаква болка и никога не оставят стопанина си да изпадне в депресия.

 

Разбира се, да си имате домашен любимец си има и своите минуси. Ако сте решили да си вземете рибки, хамстер, папагал или друо дребно животинче, ще трябва редовно да му чистете аквариума/клетката, да го храните и да се грижите да не се чувства изолирано. Ако сте решили да сте собственик на коте, ще трябва да се примирите, че тези животни обичат повече дома, отколкото стопаните си, да му чистите котешката тоалетна, да го храните и да му предоставите място, където да пили ноктите си, за да не ви съсипе мебелите и тапетите. Най-големи грижи изискват кучетата, ще трябва сутрин да ставате рано, за да ги разхождате, без значение какви са метеорологичните условия навън, да си играете с тях, за да изразходват енергията си, да ги храните и да ги учите на дисциплина. 

 

Плюсовете и минусите да си имате домашен любимец са много, вие сами преценете дали сте готови да поемете такава отговорност и дали родителите ви ще имат възможността да ви помагат, както финансово, така и физически. Но не забравяйте, че никой друг не може да ви обича така, както верният ви домашен любимец.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...