.

Вижте 10-те най-призрачни градове в света

Вижте 10-те най-призрачни градове в света
Снимка: Reuters

Сгради, улици, инфраструктура и... тягостна тишина навсякъде. Призрачните градове са доста интересни, защото сякаш са запазили частица от душите на хората, които са ги населявали някога. В тях сякаш има някаква неразказана, странна история, която често е по-скоро тъжна и потискаща, но при всички случаи – любопитна и завладяваща. Макар и често да не е свръхестествена, а съвсем прозаична и дори бедствена. Ако искате да чуете резюме на тези истории и по-точно защо един цял град е бил изоставен от всички свои жители, прочетете това. Представяме ви 10-те най-интересни градове-призраци в света в тази мрачна класация.

 

Град Боди, Калифорния (Bodie, California)

 

Това е най-известният призрачен град в САЩ и по-точно в щата Калифорния. В миналото той е просперирал, заради златната мина в околността, която е давала поминък на многобройното население. Към 1880 година Боди е имал население от около 10 хиляди жители. Но както знаем, нищо не е вечно – със затварянето на мината, жителите постепенно започнали да се изселват в други градове. А когато през 1932 година в Боди пламва огромен пожар, който обхваща целия център и убива търговията - краят на града е факт.

 

Сан Жи, Тайван (San Zhi, Taiwan)

 

Идеята за този модерен град, близо до Тайпе, е била да стане престижно предградие на столицата. Градът е строен през 80-те години с много иновативна концепция, а красивият му дизайн го е направил известен в цял свят. Въпреки популярността му, редица смъртни инциденти по време на строителството му, спират неговото населяване. Местните са много суеверни и смятат, че изгубените души на мъртвите работници витаят още на това място.

 

Вароша, Кипър (Varosha, Cyprus)

 

Едно време това място, което е квартал на град Фамагуста, е било луксозна и много оживена туристическа дестинация. Всичко това се променя през 1974 година, когато турците завземат по военен начин голяма част от остров Кипър. Те променят този гръцки рай в крепост и отказват дори на неговите 15 хиляди жители достъп до домовете им, принуждавайки ги да напуснат.

 

Ганкаджима, Япония (Gunkanjima, Japan)


Това е друг забравен град. Той се намира на остров Хашима, а подемът му е бил също заради мина, но за въглища. Островът е бил купен от концерна Mitsubishi през 19 век. През 1959 година в града живеят близо 1400 души. Но в един момент китайските въглища се оказват по-евтини от японските. И в крайна сметка през 1974 година последният жител напуска острова и града. В последствие той е обявен за защитен обект на ЮНЕСКО. Япония забранява достъпа до острова. Едва на 22 април 2009 г. е разрешено неговото публично посещение.

 

Сентралия, Пенсилвания (Centralia, Pennsylvania)


Още един град-жертва на затворена мина за въглища в региона. Мината е била основен поминък за населението и след края на индустрията миньорите и семействата им напускат селището. През 1962 година се разгаря голям подземен пожар, който има лоши последици за здравето на доста жители, заради отделени във въздуха вредни газове. Това допълнително кара хората да изоставят Сентралия.

 

 

Католи, Тайван (Katoli World, Taiwan)

 

И това място е изоставено заради голямо земетресение през 1999 година. Всъщност градчето е било голям увеселителен парк с небивал успех в региона. Бедствието е взело хиляди жертви, а самите съоръжения в парка били абсолютно унищожени.

 

Яшима, Япония (Yashima, Japan)

 

Този град с древна история е бил място на славна битка през далечната 1185 година, по време на Генпейската война. Тук се намира и голям храм-паметник, който е известна туристическа дестинация от 80-те години насам. Именно заради него местните японци решават да направят инвестиции и да построят хотели, заведения и магазини с цел да привлекат още туристи, но скоро разбират, че локацията на мястото не е подходящо и се отказват.

 

Припят, Украйна (Pripyat, Ukraine)

 

Изненадващо е, че сравнително голям град от около 50 хиляди жители е напълно изоставен. Причината е, че Припят се намира в Северна Украйна, близо до границата с Беларус. Това е градът, най-близко разположен до Чернобилската атомна електроцентрала, мястото на най-тежкия инцидент с атомен реактор в историята. Логично, цялата популация напуска злощастното място, което най-много заслужава прозвището „призрачен град“!

 

Крако, Италия (Craco, Italy)

 

Този красив, средновековен град, чието население навремето е било около 2000 души, днес е напълно обезлюден. Причината се крие в серия от нещастия в района. Първата световна война, неплодородната земя и няколкото земетресения тук убеждават населението да си търси щастието и да устрои живота си на друго място.

 

Балестрино, Италия (Balestrino, Italy)

 

Това е един от най-известните мъртви градове на Европа, който крие много мистрии и тайни. Никой не знае с точност кога е построен този малък град, нито пък защо е изоставен преди 60 години. Най-вероятната причина всички негови жители (около 1000 души) да го напуснат е природно бедствие или силно земетресение.

 

Още любопитни новини четете в Tialoto.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Victoria.Krasimirova
преди 11 години
1
3
!
Отговори
Не намирам нищо призрачно в тези градове.
Страница 1 от 1