.

Отлагат с още един ден последното пътуване на совалката "Индевър"

Отлагат с още един ден последното пътуване на совалката
Снимка: Reuters

Отлагат с още един ден последното пътуване на совалката „Индевър“. Причината е буря в Мексиканския залив, съобщи Асошиейтед прес.

 

По пътя „Индевър“ трябва да спре за два дни в Хюстън, където се намира контролният център на космическите полети и базата на астронавтите, които са летели с най-младата совалка.

 

Четиридневното пътуване на совалката до Лос Анджелис ще бъде с „Боинг-747. Тя ще спре да зареди с гориво в Ел Пасо, Тексас, а след това ще прелети ниско над изпитателния полигон в Ню Мексико.

 

 

Плановете са „Индевър“ да отиде и към Северна Калифорния, където се намира изследователският център „Еймс“. НАСА също има планове да осъществи ниско прелитане над Сан Франциско, Сакраменто и други големи градове, преди совалката да отиде към Лос Анджелис.

 

Крайната цел на пътешествието е Калифорнийският научен център. Последното пътуване към него ще се осъществи на 12 и 13 октомври (петък и събота) по 19.3 километра от улиците в Лос Анджелис. На 30 октомври (вторник) “Индевър” официално ще стане експонат на научния център.

 

Конструирането на совалката започва през 1987 година. Целта е била да замени „Чалънджър“, която се разпада няколко секунди след изстрелването й през 1886 година. Първият полет на „Индевър“ е през 1992 година, а последният през май и юни 2011 година. Тя е най-младата от вече пенсионираната флотилия от совалки на НАСА.

 

„Индевър“ има 25 мисии зад гърба си, прекарала е 2 999 дни в космоса, обиколила е Земята 4 671 пъти и е изминала 197, 62 милиона километра.

 

(БТА)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...