.

Интересни факти за делфините

Интересни факти за делфините
Снимка: Dreamstime

Делфините са едни от най-интелигентните същества на планетата. Но какво знаем за тях, освен че живеят във водата и са бозайници?

 

Името им идва от гръцкото δελφίς, което в превод означава „утроба“. Тези красиви животни имат остро зрение както под вода, така и над повърхността, а слухът им е в пъти по-добър от човешкия. Делфините са дружелюбно настроени към хората и редовно търсят контакт с тях.

 

На този клип ясно се вижда как бозайникът има нужда от помощ и се обръща към един от водолазите, като напълно му се доверява:

 

 

Често се случва стада да плуват около плавателни съдове в открито море, радвайки хората с присъствието си. Те развиват до 40 км/час, благодарение на кожата си, която се сменя на всеки два часа.

 

През 2001 година делфините станаха част от категорията на хората, орангутаните и шимпанзетата като единствените същества, преминали успешно теста с огледалото, който е приет като база за себеосъзнаване. Учените маркирали телата на двойка делфини на места, които те не могат да видят директно. След това поставили морските бозайници срещу огледалото и те се извили по начин, позволяващ им да видят маркировката си.

 

Делфините принадлежат към определено стадо, но това не им пречи през известен период от време да сменят социалната си среда. Всички китоподобни установяват силна връзка помежду си и си помагат, когато имат нужда. Наранени или болни индивиди не се изоставят, напротив, цялото стадо прави всичко възможно, за да помогне и при нужда активно избутват пострадалия бозайник на повърхността, за да диша.

 

 

Делфините общуват помежду си, като издават най-различни звуци чрез кухини, които са разположени под дихателния им отвор. Основните звуци, които използват, са три – почуквания, честотно модулирани звуци и пулсиращи звуци. Последните два вида морските бозайници използват, за да общуват, а почукванията се използват за ехолокация - това е процес, при който се изпращат сигнали с различна честота и се приема отразената вълна. Използва се за откриване на предмети и тела, като положението им се определя по времето между изпратения и получения сигнал. Ехолационните почуквания на делфините са едни от най-силните звуци, издавани от животно.

 

Интересен е фактът, че тези морски бозайници никога не затварят очите си, докато спят. По време на сън едната част от мозъка им остава активна заедно с едното око, за да могат да видят повърхността и да си поемат глътка въздух. След това частта, която е била активна, си почива. Тази смяна продължава, докато животното си отпочине.

 

Както вече споменахме делфините са бозайници. Тяхното сношение се осъществява корем в корем, като преди това има продължителна любовна игра. Интересното при тях е ,че често те правят секс за удоволствие, като има случаи на хомосексуализъм. Делфините проявяват сексуален интерес и към представители на сродни видове и по този начин понякога се получават хибридни индивиди.

 

 

Продължителността на бременността трае от 11 до 17 месеца. Женският делфин ражда своето единствено малко с опашката напред и веднага го избутва до повърхността, за да си поеме първата глътка въздух.

 

Основната храна на делфините са малки пасажни риби, като понякога разнообразяват менюто си и с мекотели и ракообразни. Канибализъм сред тях не съществува.

 

Снимки: Dreamstime


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
you can't hurt
преди 10 години
1
0
!
Отговори
интересно...
diditen
преди 10 години
1
1
!
Отговори
My Favourite Animals <333
Lucy176
преди 10 години
1
2
!
Отговори
Някои от посочените факти ги знаех , не знаех , че при тях има случаи на хомосексуализъм , интересна статия .
xInsane.
преди 10 години
3
0
!
Отговори
До MaLyKoLiU: <3
MaLyKoLiU
преди 10 години
1
9
!
Отговори
Делфини <3
Страница 1 от 1