.

Коя половина от мозъка ви е по-силно развита според това как мислите?

Коя половина от мозъка ви е по-силно развита според това как мислите?
Снимка: sxc.hu

За никого не е тайна, че човешкият мозък е разделен на две половини - лява и дясна. Всяка една от тях има определени особености, с които се характеризира. Хората, които имат по-развита лява половина, обикновено обичат математиката, точността и природните науки. За разлика от тях тези с развита дясна страна са хората на изкуството, те  имат силно развито въображение, а творчеството и креативността са неизменна част от тях. До тук добре, но идва моментът, в който, преглеждайки следните характеристики, осъзнаваме, че трудно можем да определим коя част от мозъка ни е по-развита, тъй като някой аспекти от личността ни са присъщи за хората с развита лява половина, докато други на дясната.

 

 

Може би си задавате въпроса защо е необходимо да разберете коя половина от мозъка ви е по-развита? Освен, че самият процес на определяне е до известна степен забавен и интересен, то той е и доста полезен, защото развитата част на мозъка ви определя и начина, по който най-лесно и ефективно запомняте информация и придобивате нови знания. Каква по-ценна придобивка от това? Разбира се, не трябва да пренебрегваме и факта, че след като узнаем доминиращата ни половина, то лесно можем да съсредоточим усилия за подобряване на другата, за да бъдем максимално адаптивни и полезни за себе си.

 

И след като определихме защо е важно да сме наясно с частите от мозъка си или поне в аспекта, за който става дума сега, е време и да изясним и начина, по който смятаме да ви помогнем да го направите. Осъзнаваме, че това е труден процес, който не може да бъде измерен точно, а пък и не сме запознати да има метод, чрез който това да се направи, затова смятаме да ви представим малко повече специфика за всяка една половина според начина ни на мислене, чрез които вие да успеете да разберете коя от частите на мозъкът ви е с по-голямо влияние при вас.

 

Мислене в конкретика или чрез символи

 

Тази форма на мислене най-често се използва при процеса на запаметяване или заучаване на нова информация. При хората с ляво развита половина на мозъка се забелязва мислене чрез символи. Те лесно помнят формули и алгоритми, затова имат репутацията на хора математици. Отличават се с изключителна фотографска памет, за тях не представлява трудност да запомнят телефонният номер на някой напълно непознат. Те никога не забравят рождения ден на близките си. Тяхната идея за забавление често се свързва с решаване на логически загадки или пък судоку. Дясно развитите пък от своя страна обичат конкретиката и учат визуално. За тях формулите са непосилна задача, а помненето на години безсмислено и неприятно занимание. Трудно запомнят имена, но за сметка на това са изключително добри физиономисти. Предпочитат визуалното и конкретиката, за тях много по лесно е да запомнят формулата ако я видят илюстрирана по някакъв начин или пък представена чрез конкретното и приложение.

 

Детайлно или общо мислене

 

Една от най-забележимите разлики между ляво и дясно мозъчно развитите хора е начина по който обработват информацията. Когато получавате нова информация, ако първо се съсредоточавате върху детайлите и едва, след като ги навържете получавате цялата картина, то има голяма вероятност лявата ви половина да е по развита. Ако обаче не може да определите различните съставни части, без да сте осъзнали цялата картина и ако първото нещо което възприемате при обработката на информация е цялостният й образ, то вие сте с развита противоположна половина, а именно дясна.

 

Логическо или емоционално мислене

 

Друг доста добре разграничаващ  белег е мисленето при вземане на решение. Когато настъпи такъв момент при хора, с развита дясна половина, то те често залагат на емоциите си. За тях ако не от решаващо, то поне от голямо значение е емоцията и моментното им състояние. Силно вярват и използват интуицията си. За разлика от тях ляво развитите залагат на логиката. Те притеглят и сериозно обмислят всеки аспект от решението и следвайки логиката определят избора си. При покупка те предварително проучват нужната им информация и статистиката и на базата на нея определят решението си.

 

Последователно или хаотично мислене

 

Ляво ориентираните мозъчно хора обичат реда и последователността, те подреждат мислено всичко, което трябва да извършат. Правят планове и списъци, с които се съобразяват и разпределят времето си до секундата. Предпочитат да се съсредоточат само върху една задача, на която да отделят нужното и време и едва след това да преминат нататък. Хората с дясно развита половина пък са царе на хаоса. Те нямат нищо против него, дори напротив чувстват се изключително комфортно при наличието му. Мразят да се занимават само с едно нещо и често се изявяват в ролята на Наполеон. Мразят срокове и точността и се характеризират с факта, че винаги вземат решение в последния момент. Същото важи и за изпълнение на задълженията им, максимално отлагат, докато не опрат до ръба.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
dimitar.,
преди 10 години
14
1
!
Отговори
До domain: нарича се ирония
diditen
преди 10 години
14
2
!
Отговори
Според статията дясната ми половина е по-развита. Абсолютно, на 100% всичко написано за дясната половина е вярно за мен!
domain
преди 10 години
14
3
!
Отговори
@ предишните двама:Нищо такова - някъде мернах изследване свързано с така наречената "криза на средната възраст" и твърдяха, че започват физиологични промени в мозъка, носещи след себе си по-синхронна работа м/у двете половини. Но самия процес съвсем не е функция на годините, а на самото съзнание - някой хора по-рано, други по-късно, трети - никога. От както се помня проявявам характерните признаци и за двете половини - а ей ме на, мъртъв та дрънкам ;)
dimitar.,
преди 10 години
17
4
!
Отговори
умираш от претовареност
fasula
преди 10 години
15
8
!
Отговори
a ako i dvete sa razviti ?
Страница 1 от 1