.

Какво не знаеш за парфюмите? [част втора]

Какво не знаеш за парфюмите? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

В своята работа Бо приложил съвсем нов, нестандартен подход, опиращ се на използването на достиженията на синтетичната химия и в частност на морето от необичаини аромати, които предоставяли алдехидите. Казват, че от многото представени й мостри Шанел избрала тази с №5, в която всъщност създателят бил объркал съотношението на осемдесетте съставки.

 

В продължение на почти столетие много аромати и парфюми идват и си отиват, но не и ненаподобимият „Шанел №5“ остава неподвластен на времето, недостижим в съвършенството си. Плоското кристал но флаконче със знаменития парфюм било винаги в чантичката на Жаклин Кенеди.

 

Този аромат бил любим и на съперницата й Мерилин Монро. На въпрос на журналист с какво предпочита да спи очарователната блондинка отговаря просто: "С две капки Шанел №5".

 

В желанието си да възроди отминалата слава на арабските земи в края на миналия век принцът на Оман Саид Хамаду основава търговската къща Amouage, която през 1982 г. създава изящния Amouage gold от класа “ултралукс", дело на знаменития Ги Робер.

 

 

В състава на парфюмите с тази марка влизат 120 компонента, между които специален сорт тамян, оманска с кал на роза, амбра, масло от бергамот, жасмин, ванилия, сандалово дърво, илан-илан, пачули и др. Между горещите му почитатели са светски знаменитости, както и филмови, музикални и спортни звезди.

 

V1 е истинско бижу и невероятно достижение, дело на известния Артър Бърнхам. Според него формулата му е заимствана от египетски йероглифи, за чието разкодиране били необходими цели две години. За да стигне до творението си, което отнело пет години, той използвал комбинация от тридесет вида рози и други таини ароматни субстанции.

 

Флакончето на парфюма, което е изработено от бяло злато, инкрустирано с диаманти и рубини, е дело на главния дизайнер на прочутите автомобили „Ролс Ройс“. Цената на V1, от които са изработени само 475 броя, е 75 000 долара. Притежатели на безценните флакончета стават световни знаменитости като Майкъл Джексън. Майк Таисън и Елизабет Тейлър.

 

Недостижим като цена е Clive Christian на едноименния британски дизайнер. Парфюмът се предлага в умопомрачителен флакон, инкрустиран с бели брилянти и осемнадесет каратово злато. Неговата цена е... 435 хиляди долара!

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...