.

Децата, които знаят два езика, виждат света по различен начин

Децата, които знаят два езика, виждат света по различен начин
Снимка: Dreamstime

Наскоро направено проучване показва, че децата, които говорят на два езика, виждат света по различен начин, съобщи Psych Central. В експеримента участвали 48 малчугани на 5-6-годишна възраст. Някои от тях са говорили само на един език, а други – на два.

 

Сред децата, които знаели два езика, имало такива, които са ги изучавали едновременно, както и други, които първо са научили единия език, а след това другия. На децата били разказвани истории за деца, родени от англичани, но осиновени от италианци, както и за патета, отгледани от кучета.

 

 

След това учените попитали дали децата от разказа ще говорят на английски или на италиански, когато пораснат и с какво ще се покрият патетата – с пера или козина.

 

Малчуганите, научили два езика един след друг, са имали верни представи за езика. Те били наясно, че детето, отгледано от италианци, ще научи този език. Също така често предполагали, че физическите черти и звуците, издавани от животните, се усвояват с опита. Мислели са, че патетата, отгледани от кучета, ще лаят и тичат, а няма да летят и крякат.

 

Децата, знаещи един език, са мислели, че всичко е вродено, а тези, които знаели два, са смятали, че всичко може да се научи с времето.

 

Учените стигнали до извода, че научаването на език в ранна детска възраст оказва силно влияние върху представите на децата за живота. Хората, които смятат, че всичко се предава по наследство, са в плен на стереотипи и предразсъдъци, което може да формира у тях невярна представа за останалите. Научаването на втори език в ранна детска възраст ще помогне да не се изграждат такива погрешни стереотипи.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...