.

Жените, променили историята [част втора]

Жените, променили историята [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

В историята на човечеството има много личности, станали известни с нещо. Сега ще ти разкажем повече за жените, оставили следа в историята. Не можем да обхванем всички, но ще се спрем на едни от най-забележимите.

 

Коко Шанел (1883-1971), тя е дъщеря на перачка и продавач и е работила различни неща, преди да стане един от най-известните дизайнери в историята на модата. Тя е шиела шапки, дори е била певица в клуб. Интересното при нейното творчество е, че поставя жената в центъра на колекциите си, като премахва излишните дантели, корсети и подплънки.

 

Валентина Терешкова е родена през 1937 година и е известна като първата жена, летяла в космоса. През 1963 година, когато е едва на 26, тя е петият човек, излетял извън орбитата на Земята.

 

Мария Кюри. Безспорно тя е една от най-известните жени, променили историята. Родена е през 1867 година и е първата жена спечелила Нобелова награда и първият човек, награден с две награди – за постижения в областта на физиката и химията. Работата ѝ е от голямо значение за напредъка на медицината и диагностиката.

 

Одри Хепбърн. Тя е известна актриса, балерина и общественичка, участвала във филми като „Закуска в Тифани“, „Моята прекрасна лейди“ и „Римска ваканция“. Одри печели най-престижните награди, а именно - „Оскар“, „Еми“, „Грами“ и „Тони“. ОТ 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Като дете става свидетел на войната и това оставя траен белег в живота ѝ. Решава да се занимава с благотворителност и дълги години работи като посланик на УНИЦЕФ.

 

Мерилин Монро е американска актриса и секссимвол. Кариерата ѝ започва случайно, когато тя работи в авиационна фабрика. Тогава военен фотограф снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за списание, повдигащо духа на войниците. Така започва кариерата ѝ на фотомодел, по-късно се снима във филми, а животът ѝ е определян като скандален за онова време. Тя употребява опиати, позира гола за календар, има връзки с известни мъже, сред които и Джон Кенеди. И до днес тя остава един от най-известните секссимволи и поп икони.

 

Принцеса Даяна. Наричана е „принцесата на народа“, обичана от жителите на Великобритания. Известна е и с хуманитарната си дейност, както и с неподправената си искреност и неповторимо присъствие. Нейната трагична смърт беше шокираща за милиони хора по целия свят.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
SHPAIdURmeN
преди 9 години
0
2
!
Отговори
В край на сметка, няма значение, дали са били жени или мъже. Тези подробности са за клюкарите и за тези които искат да си го мерят /кой пол бил по доминантен/. Всички сме един отбор, един вид и е важното да се държим като такъв. И да допринесем на тези след нас нещо по добро.
Страница 1 от 1