.

Как да разбереш на колко години е кучето или котката ти

Как да разбереш на колко години е кучето или котката ти
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-вероятно знаеш, че годините на домашните ти любимци не се изчисляват спрямо нашия календар. Всички смятат, че една човешка година се равнява на 7 кучешки и 6 котешки, но това не винаги е така. Съществуват и изключения, ще те запознаем с тях.

 

Кучетата. Както вече споменахме, мнозина вярват, че една човешка година е равна на 7 кучешки, но не е точно така. Продължителността на кучешкия живот зависи от множество фактори, най-вече от породата и размера на кучето. Големите кучета например обикновено живеят по-дълго от дребните. Генът също играе голяма роля.

 

Истинският живот на кучетата започва след навършване на 2 месеца, когато започне да съществува отделно от майка си. След 6 месеца кученцето е загубило бебешките си зъбки и израстват постоянните. Следва зрелият период на животното. Женските съзряват по-бързо от мъжките, както и в човешкия живот.  При добро здравословно състояние, кучетата могат да станат майки или бащи дори на над 10-годишна възраст, което е сравнимо с 60-годишна възраст при хората. Признаците на стареене също зависят от породите - при някои се забелязват на 13-14 години, при други - чак на 16-18.

 

 

Котките. При котките също се наблюдават изключения. По правило 1 котешка година живот се равнява на 6 човешки. Но всъщност биологичният часовник на една котка работи по-бавно и на 7-8 години, което означава 40- 50 човешки години, котката продължава да е много активна. На 10 години без проблем създава потомство, при това здраво. А това се равнява на 60-годишна възраст при човека.  Котката живее по-дълго от кучето. Съществуват и котки, които  доживяват  и до 20-годишна възраст, което се равнява на почти 100 наши. Това, разбира се, се отнася единствено за здравите и добре гледани животни.

 

Любопитното е, че при другите животни също годините се изчисляват по различен начин. При зайците например след първата седмица, всяка следваща се равнява на 2 човешки години, така е докато навършат един месец. След това започва да се изчислява по 2 години за всеки месец живот, но докато станат на 6 месеца, след шестия месец се брои по 6 човешки години за всяка заешка. Успя ли да изчислиш зайчето ти на колко годинки е?


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...