.

Неверните твърдения за виното [част първа]

Неверните твърдения за виното [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

За виното има много легенди и истории. И въпреки че в момента вече се знае много за него, за неговите качества и действие, все още съществуват много грешни твърдения. Ето някои.

 

Отлежалите вина са по-добри от младите. Всъщност не всички вина изискват отлежаване, въпреки че тези, които могат да се консумират млади, са значително по-малко на брой. Отлежаването е необходимо главно за червените вина с по-високо съдържание на танини, чието качество се подобрява с времето. Но дори при тях има случаи, в които отлежаването може да повлияе зле на вкуса. Затова е добре да се информираш предварително за вида на виното и неговите качества преди консумация. Белите вина се пият предимно млади, въпреки че някои от тях изискват отлежаване. Така че старото вино не винаги е най-доброто.

 

 

Червените вина не трябва да се охлаждат. За повечето вина, независимо дали са бели, или червени, има препоръчителна температура, при която вкусовите им качества се проявяват най-добре. Ако си истински ценител, можеш да потърсиш информация за съответното вино и да го темперираш правилно преди консумация. При червените вина охлаждане е необходимо предимно за младите, най-популярно сред които е божолето. При него се срещат няколко разновидности, които изискват различна температура.

 

Сулфитите във виното причиняват главоболие. Това са вещества, които имат функцията на консерванти и се появяват във виното по естествен път по време на ферментацията. Те са познати на човечеството още от  времето на древните египтяни и римляни и представляват производни на серния двуокис. Функцията им е да убиват лошите бактерии и дивите дрожди, като насочват ферментацията в правилната посока. Доскоро се смяташе, че именно сулфитите са причинители на главоболието, но се доказа, че тези вещества са много малко виновни за него. Факт е, че в белите вина сулфитите са повече, отколкото в червените, а оплакванията при тях са по-малко. Всъщност виното съдържа много други вещества, сред които различни фенолови съединения и др. Те са свързани с ароматите на виното, но са и причинители на неприятни последици за здравето. Например червените вина съдържат до два пъти повече хистамин, който е главен виновник за главоболието, причинявайки в тялото реакции, подобни на тези при възпалението, отока и болката изобщо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...